Sari la conținut

Dr. Mihai Craiu dezvăluie de ce au murit peste un milion de copii. Boala face ravagii în sezonul rece!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenţia că, din cauza circulaţiei intense a virusurilor gripale (în special cele gripale de tip B), s-au înregistrat în România tot mai multe decese provocate de pneumonii complicate.

Potrivit medicului, tot ceea ce se știa despre cauzele pneumoniilor care ucid din ce în ce mai mulți copii este greșit. Pneumonia omoară anual aproape un milion de copii sub 5 ani în lume și reprezintă 12,8% din decesele copiilor cu vârsta între 28 de zile și 5 ani.

Virusul sincițial respirator (VSR), principala cauză a pneumoniilor severe

Două studii au descoperit că virusul sincițial respirator (VSR) este principala cauză a pneumoniilor severe la copiii spitalizați, nu bacteriile. Două cercetări importante – studiul PERCH, desfășurat în țări din Africa și Asia de Sud-Est, și studiul EPIC din Statele Unite – au analizat cazurile de pneumonie severă la copiii spitalizați, scrie medicul.

Rezultatele au arătat că virusul sincițial respirator (VSR) este principala cauză a îmbolnăvirilor severe, urmat de alte infecții virale.

În țările sărace, 68% dintre copiii spitalizați aveau o infecție virală, iar doar 22,8% prezentau infecții bacteriene. Chiar și în cazurile foarte grave care au necesitat internare la Terapie Intensivă, virusurile au fost responsabile pentru 54,5% din cazuri, comparativ cu 33,7% cazuri cauzate de bacterii.
Situația în Statele Unite confirmă aceeași tendință: doar 8% din pneumonii au fost cauzate exclusiv de bacterii, la care se adaugă 7% cazuri cu infecții mixte viro-bacteriene, explică medicul.
Dr. Mihai Craiu
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Pneumonia rămâne o cauză majoră de deces la nivel global, fiind responsabilă pentru 12,8% din toate decesele la copiii cu vârsta între 28 de zile și 5 ani. Anual, aproape un milion de copii sub 5 ani își pierd viața din cauza acestei boli.

Diferența dintre țările sărace și cele dezvoltate se manifestă doar în cazul agenților patogeni care pot fi preveniți prin vaccinare, ceea ce demonstrează că imunizarea este crucială pentru salvarea vieților, indiferent de zona geografică sau nivelul de dezvoltare al sistemului medical.

„Chiar dacă unor exaltați le displace profund ideea de vaccinare, în cazul copiilor cu vârstă sub 5 ani, cele mai multe cazuri de spitalizare și imensa majoritate a celor un milion de decese ar putea fi prevenite prin vaccinare, atât în SUA cât și in Africa”, subliniază medicul Mihai Craiu.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel