Sari la conținut

Toxiinfecțiile alimentare, extrem de periculoase. Dacă se întârzie 24 de ore, este foarte grav

Toxiinfecții
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
nerespectarea normelor de păstrare a mâncării, pot duce la toxiinfecții alimentare

Toxiinfecțiile alimentare, extrem de periculoase. Ce trebuie să faci pentru a evita astfel de situații. Dacă se întârzie 24 de ore…

Medicul infecţionist Gheorghe Enache explică care sunt sursele cele mai puţin cunoscute de bacterii patogene.

Afecţiune cauzată de consumul de alimente

„Toxiinfecţia alimentară este o afecţiune cauzată de consumul de alimente sau de apă contaminată cu bacterii, virusuri, dar şi cu alţi agenţi patogeni cum sunt, de pildă, o serie de ciuperci, de paraziţi“, explică conf. dr. Gheorghe Enache.

Toxiinfecţia alimentare se manifestă în principal prin vărsături şi scaune diareice. Pacientul cu toxiinfecţie alimentară este, în primul rând, un pacient deshidratat, astfel că prima măsură care se aplică în cazul acestuia este rehidratarea corespunzătoare. Cantitatea de lichide pierdute trebuie să fie aproximativ egală cu ceea ce primeşte pe gură sau prin perfuzie.

Atenție, prezentarea la medicul de familie sau la cel specialist este foarte importantă. Dacă se întârzie 24 de ore, este foarte grav şi nu ar trebui să ne mirăm dacă evoluţia este dezastruoasă, adaugă medicul.

Ouăle de raţă şi brânza sărată

toxiinfectii
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Bacteriile, virusurile, ciupercile sau paraziţii ajung în organism prin alimente contaminate şi prin apa infectată. Alimentele sunt contaminate, în primul rând, la producător, prin manipulare necorespunzătoare.

Ouăle, fructele, legumele ajung în piaţă nespălate. Apoi, este vorba despre faptul că fructele, legumele, ouăle sau carnea nu sunt spălate sub jet puternic de apă înainte de a le prepara, potrivit Adevărul. 

Următoarea verigă în lanţul cauzalităţilor care ne duce la îmbolnăvire continuă cu consumul acestor alimente fără ca ele să fie tratate termic corespunzător.

„Carnea trebuie spălată într-un jet de apă şi apoi o punem la fiert. La fel, legumele şi fructele ar trebui spălate sub jet de apă, nu doar să le stropim cu trei picături de apă. Mai auzi pe câte unul că mănâncă ouă de raţă, pentru că ar fi mai sănătoase. Păi, oul de raţă transmite uşor o toxiinfecţie alimentară. Ouăle de raţă ori le pregătim cum trebuie, ori nu le mâncăm. Şi pe cele de găină la fel. Să le preparăm bine înseamnă să le fierbem bine şi să le prăjim bine“, punctează medicul.

 

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel