Sari la conținut

Trezirea frecventă pe timp de noapte, SEMN timpuriu al unei boli cumplite

dementa
Imagine creată cu AI

Trezirea frecventă pe timp de noapte, semn timpuriu al unei boli cumplite, potrivit ultimului studiu realizat de cercetătorii japonezi.

Somnul REM este urmat de trei etape de somn cu valuri lente, fiecare mai adânc decât cea anterioară, dar trezirea regulată în timpul somnului poate fi un semn timpuriu al demenței, potrivit unui nou studiu realizat de Spitalul de Prietenie Sino-Japonez din Beijing.

Această fază a somnului, așa cum este explicată, este necesară pentru producerea melatoninei, care ajută la eliminarea proteinelor care sunt toxice pentru creierul nostru.

Somnul REM întârziat afectează capacitatea creierului

Dr. Ye Ling, de la Universitatea din California, San Francisco, și autorul principal al noului studiu au remarcat că somnul REM întârziat afectează capacitatea creierului de a consolida amintirile prin interferența cu procesele care promovează învățarea și memoria.

Somn REM insuficient

insomnie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dacă acest tip de somn este insuficient sau întârziat, acesta poate duce la creșterea nivelului hormonului de stres. Rezultatul este deteriorarea hipocampului creierului, care este critic pentru consolidarea memoriei.

Somnul REM este urmat de trei etape de somn cu valuri lente, fiecare mai adânc decât cea anterioară. Cele patru faze durează 90 de minute sau mai mult, în funcție de vârstă și de o persoană, pot trece prin ele de patru sau cinci ori pe noapte. Persoanele în vârstă au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la faza de somn REM.

Într-un nou studiu, oamenii de știință japonezi au urmărit tiparele de somn a 128 de persoane cu o vârstă medie de 70 de ani.

Jumătate dintre ei au fost diagnosticați cu boala Alzheimer, iar aproximativ o treime au avut o insuficiență cognitivă ușoară, care este adesea un preistoric al bolii Alzheimer.

Oamenii de știință au urmărit activitatea undelor cerebrale, mișcărilor ochilor, ritmului cardiac și respirației pe tot parcursul nopții. Apoi au împărțit participanții în două grupuri: cei aflați devreme și târziu în somn REM.

Grupul timpuriu a ajuns de obicei la somnul REM în mai puțin de 98 de minute după adormire, în timp ce grupul târziu a fost în aceeași etapă după mai mult de 193 de minute.

Un expert în neurologie de la Spitalul de Prietenie China-Japonia, Dantao Peng, a explicat că îmbunătățirea somnului este necesară prin rezolvarea problemelor care apar și interferează cu odihna noastră de noapte: tratarea apneei în somn, evitarea consumului excesiv de alcool.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel