Sari la conținut

LEAC biblic. Ceaiul folosit în antichitate pentru întărirea oaselor

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În lunile de iarnă, organismul are nevoie de un plus de minerale şi vitamine în special din alimentaţie. Un astfel de mineral esenţial este calciul, dar şi vitamina D, care ajută la sănătatea oaselor.

Un leac folosit încă din antichitate în acest scop este ceaiul din coada calului – un remediu pe bază de plante utilizat în mod tradițional pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate.

Coada-calului este o ferigă populară care a fost folosită ca plantă medicinală încă din vremea imperiilor grec și roman. Se crede că are numeroase proprietăți medicinale și a fost utilizată în mod tradițional pentru tratarea rănilor, pentru îmbunătățirea sănătății pielii, părului și oaselor și ca remediu pentru diverse alte probleme de sănătate.

Leac folosit din antichitate

Coada-calului de câmp sau coada-calului obișnuită (Equisetum arvense) este o ferigă perenă care aparține genului Equisetaceae.

Crește sălbatic în nordul Europei și în America de Nord și Centrală, precum și în alte locuri umede și temperate. Are o tulpină lungă, verde, dens ramificată, care crește din primăvară până toamna.

Planta conține numeroși compuși benefici care îi conferă numeroase beneficii pentru sănătate. Dintre aceștia, se remarcă antioxidanții și siliciul.

Antioxidanții sunt molecule care îți protejează organismul de efectele radicalilor liberi, care pot provoca deteriorarea celulelor. Siliciul este un compus format din siliciu și oxigen și se crede că este responsabil pentru potențialele beneficii ale coada-calului pentru piele, unghii, păr și oase.

Coada-calului se consumă cel mai frecvent sub formă de ceai, care se prepară prin înmuierea plantei uscate în apă fierbinte. Aceasta este disponibilă și sub formă de capsule și tinctură.

Susține sănătatea oaselor

Cercetările arată că această plantă poate ajuta la vindecarea oaselor. Prin metabolismul osos, celulele osoase numite osteoclaste și osteoblaste remodelează continuu oasele pentru a evita dezechilibrele care pot provoca oase fragile. Osteoblastele se ocupă de sinteza osoasă, în timp ce osteoclastele descompun osul prin resorbție.

Studiile în eprubetă au arătat că coada-calului poate inhiba osteoclastele și stimula osteoblastele, sugerând că ar putea fi benefică pentru bolile osoase precum osteoporoza, care se caracterizează prin osteoclaste hiperactive care duc la oase fragile.

Un studiu efectuat pe șobolani a arătat că o doză zilnică de 55 mg de extract de coada-calului pe livră (120 mg pe kg) de greutate corporală a îmbunătățit semnificativ densitatea osoasă în comparație cu un grup de control.

Cercetătorii consideră că efectele de remodelare osoasă ale coada-calului se datorează în mare parte conținutului său ridicat de siliciu. De fapt, până la 25% din greutatea sa uscată este siliciu. Nicio altă plantă nu se mândrește cu o concentrație atât de mare a acestui mineral.

Siliciul, care este prezent și în oase, îmbunătățește formarea, densitatea și consistența țesutului osos și cartilaginos prin intensificarea sintezei colagenului și îmbunătățirea absorbției și utilizării calciului.

densitate osoasa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Acționează ca un diuretic natural

Diureticele sunt substanțe care cresc excreția de urină din organism. Efectul diuretic al coada-calului este una dintre cele mai căutate proprietăți ale acestei ferigi în medicina populară.

Planta demonstrează, de asemenea, potențial ca terapie pentru incontinența urinară, urgența și nicturia – atunci când vă treziți noaptea să urinați.

O analiză de cercetare din 2021 a constatat că coada-calului poate avea potențial ca terapie pentru bolile renale, inclusiv uretrita și pietrele la rinichi.

Cu toate acestea, deși aceste rezultate sunt promițătoare, cercetările actuale pe oameni sunt limitate.

Vindecă rănile

Aplicarea topică a unguentului de coada-calului pare să favorizeze vindecarea rănilor. Studiul a constatat, de asemenea, că înroșirea, umflarea și scurgerea plăgii s-au îmbunătățit semnificativ comparativ cu grupul de control. Oamenii de știință atribuie aceste efecte pozitive conținutului de siliciu al plantei.

În plus, extractul de coada-calului poate fi utilizat în oja de unghii pentru a trata psoriazisul unghiilor, o afecțiune a pielii care provoacă deformarea unghiilor.

Un studiu a constatat că utilizarea unei lacuri de unghii realizate dintr-un amestec de extract de coada-calului și alți agenți de întărire a unghiilor a redus semnele de psoriazis al unghiilor.

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări privind efectul direct al coada-calului asupra vindecării rănilor și sănătății unghiilor pentru a verifica aceste beneficii.

Promovează creșterea părului

Cercetările arată că coada-calului poate fi benefică și pentru păr, probabil datorită conținutului său de siliciu și antioxidanți.

În primul rând, antioxidanții ajută la reducerea microinflamației și a îmbătrânirii fibrei capilare cauzate de radicalii liberi. În al doilea rând, conținutul mai mare de siliciu din fibra capilară duce la o rată mai mică de cădere a părului, precum și la o strălucire sporită.

De exemplu, într-un studiu de 3 luni la femei cu subțierea părului autodeclarată, cele care au luat două capsule zilnice conținând coada calului uscată și alte ingrediente au avut o creștere și o rezistență mai mare a părului în comparație cu grupul de control.

Alte studii care au analizat efectele diferitelor amestecuri care conțin siliciu derivat din coada calului au găsit rezultate similare.

Cu toate acestea, deoarece majoritatea studiilor se concentrează pe un amestec de compuși multipli pentru creșterea părului, cercetările privind efectele coada-calului singură sunt încă limitate.

Alte beneficii medicale

Se știe că coada calului oferă multe alte beneficii potențiale, inclusiv:

  • Activitate antiinflamatoare. Studiile în eprubetă arată că extractul de coada-calului poate inhiba limfocitele, principalul tip de celulă de apărare implicată în bolile imune inflamatorii.
  • Activitate antimicrobiană. Uleiul esențial de coada calului pare să aibă o activitate puternică împotriva bacteriilor și ciupercilor, inclusiv Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Aspergillus niger și Candida albicans.
  • Activitate antioxidantă. Cercetările arată că coada calului este bogată în compuși fenolici, un grup de antioxidanți puternici care inhibă deteriorarea oxidativă a membranelor celulare.
  • Efecte antidiabetice. Studiile pe animale și în eprubete arată că extractul de coada-calului poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la regenerarea țesutului pancreatic deteriorat.

În ceea ce privește dozajul, un studiu pe oameni sugerează că administrarea a 900 mg de extract de coada-calului în capsule – doza zilnică maximă recomandată pentru extractele uscate, conform Agenției Europene pentru Medicamente – timp de 4 zile poate produce un efect diuretic.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel