Sari la conținut

Ce este infecția polimicrobiană, boala care îi pune viața în pericol Papei?

Papa Francisc
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Papa Francisc își pregătește înmormântarea

Din cuprinsul articolului

Update marți, 18 februarie 2025 – Matteo Bruni, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a transmis noi informații despre starea de sănătate a Papei, precizând că, în ultima zi, Pontiful s-a odihnit bine, a avut o noapte liniștită și a luat micul dejun. De asemenea, Papa a petrecut timpul citind ziarele și continuă tratamentele medicale. În urma stării sale de sănătate, audiența generală de miercuri, 19 februarie 2025, a fost anulată.

Papa Francisc a fost internat vineri, 14 februarie, la spitalul „Agostino Gemelli” din Roma, din cauza unei bronșite cu care s-a confruntat în ultimele săptămâni. În urma unor analize amănunțite, medicii au descoperit că Papa suferă de o infecție polimicrobiană, un termen care se referă la o infecție provocată de mai multe tipuri de microorganisme, cum ar fi bacterii, viruși sau ciuperci.

Ce este infecția polimicrobiană?

Infecțiile polimicrobiene sunt din ce în ce mai frecvent diagnosticate și pot fi cauzate de combinații de bacterii, viruși și ciuperci. Acestea pot duce la colonizarea unor microorganisme patogene și pot provoca diverse complicații de sănătate, mai ales în cazul persoanelor cu un sistem imunitar fragil.

Pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit, infecțiile la plămâni pot declanșa pneumonii bacteriene, cu simptome precum durere în piept, dificultăți de respirație, febră ridicată (peste 38,5 grade Celsius), tuse cu mucus galben sau verde, și uneori junghi toracic. Alte semne pot include dureri musculare, letargie, confuzie și pierderea poftei de mâncare.

Tratamentul pentru pneumonia bacteriană include administrarea de antibiotice, iar în cazurile severe, poate fi necesar tratament cu oxigen sau alte medicamente antifungice și antivirale. În cazul în care infecția este cauzată de o combinație de virusuri și bacterii, medicul va prescrie tratamente corespunzătoare, transmite Reuters.

În ciuda stării de sănătate delicate a Papei, Andrea Vicini, un preot iezuit și medic, a subliniat faptul că Papa a putut lua micul dejun, ceea ce sugerează că organismul său nu este slăbit până la punctul de a nu putea digera alimente. Vicini a menționat, de asemenea, că Vaticanul nu a specificat detalii suplimentare despre starea exactă de sănătate a Papei, dar a afirmat că acest lucru ar putea indica o recuperare parțială.

Bolile polimicrobiene, deși tot mai frecvent întâlnite, rămân o preocupare majoră pentru medicii din întreaga lume, fiind legate de infecții care pot pune viața în pericol, în special în rândul persoanelor vârstnice sau a celor cu un sistem imunitar compromis.

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel