Sari la conținut

Medic: acestea sunt cele mai bune alimente pentru scăderea acidului uric

Sursă foto: colaj

Din cuprinsul articolului

Atunci când alimentele sunt digerate, organismul produce acid uric, un compus organic pe bază de purine. În cantități mici, acesta este necesar pentru a menține funcționarea sistemului nervos și a unor părți ale creierului. Dar, în exces, apar leziuni tisulare la nivelul articulațiilor, stomacului și ficatului, se dezvoltă guta și alte boli.

Pentru reducerea acesteia în dietă ar trebui incluse anumite alimente. Potrivit medicului rus E. Surakshina, cele mai bune în acest sens sunt anghinarele, ceapa, dovleacul, țelina și morcovii.

Alimente care scad acidul uric

Anghinarea conține oligoelemente care accelerează metabolismul și fibre pentru funcționarea sistemului digestiv. Are un ușor efect diuretic, previne depunerea purinelor pe pereții pelvisului renal, pe ochi și articulații.

Ceapă, praz – fiecare tip de ceapă conține substanțe utile care dizolvă cristalele de acid uric. La niveluri ridicate, se recomandă să fie consumate sub formă de decoct, supă de ceapă sau bulion. În timpul tratamentului ar trebui utilizate cel puțin 2 cepe mari pe zi.

Dovleacul este subestimat de mulți oameni. Acesta conține o cantitate uriașă de caroten benefic, retinol, fibre, pectină, zinc și vitaminele A, C și E. Furnizează organismului antioxidanți puternici care protejează articulațiile și țesuturile organelor interne de daune. Componentele sale elimină purinele din ficat, restabilind funcționarea organului.

Dovleacul poate fi consumat sub orice formă pentru a reduce nivelul de acid uric – prăjit, la aburi, adăugat la supa de ceapă. Consumul de semințe de dovleac este, de asemenea, recomandat, deoarece conțin antioxidanți și minerale pentru sistemul nervos.

În gută, această legumă utilă trebuie consumată zilnic. Stimulează procesul de purificare a sângelui de toxine, produse de descompunere, colesterol, leagă moleculele de acid uric și le elimină cu urină. Țelina este indispensabilă în obezitate, ateroscleroză, protejează vasele de sânge de depunerea cristalelor.

Morcovul – compoziția acestei legume delicioase este similară cu dovleacul și țelina, conține betacaroten, vitamina A și antioxidanți care îmbunătățesc compoziția sângelui. Fibrele absorb și elimină purinele, normalizând nivelul acestora cu un consum regulat.

Printre principalele cauze ale acumulării de acid uric se numără:

  • excesul de greutate;
  • alimentație deficitară;
  • consumul prea multor dulciuri;
  • alcoolismul;
  • efectele secundare de la administrarea diureticelor.

Cristalele de acid uric se formează adesea din cauza consumului excesive de carne afumată, carne și pește gras, alimente conservate. Nivelul compusului poate fi determinat prin teste de laborator.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel