Din cuprinsul articolului
Siguranța Europei nu mai reprezintă o prioritate pentru SUA. Acest anunț dur a venit din partea noului șef al Pentagonului cu ocazia primei sale vizite în Europa. De asemenea, Pete Hegseth le-a transmis oficialilor de la Kiev că solicitările Ucrainei de aderare la NATO sau de întoarcere la frontierele de dinainte de 2014 nu sunt realiste. În aceeași zi, Donald Trump a petrecut câteva minute la telefon cu Vladimir Putin. Șeful statului american a declarat că negocierile pentru încheierea unui acord de pace în Ucraina vor începe imediat. Ambii lideri au căzut de acord, de asemenea, să se viziteze reciproc.
Pete Hegseth, care s-a adresat miniștrilor apărării în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles, a declarat că Europa trebuie să furnizeze „partea covârșitoare” a viitorului ajutor militar pentru Kiev și să recunoască faptul că restabilirea frontierelor Ucrainei de dinainte de 2014 nu este realistă.
Șeful Pentagonului a declarat că se află „astăzi aici pentru a exprima în mod direct și fără echivoc că realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei”, deși limbajul a fost atenuat în mod semnificativ față de un proiect prezentat în prealabil presei.
Acesta a declarat că SUA nu mai sunt „principalul garant al securității în Europa” și a părut să sugereze o reformare a alianței NATO, veche de 75 de ani, creată după al doilea război mondial pentru a proteja Europa de Vest de blocul sovietic.
Însă, într-un discurs adresat grupului de contact al miniștrilor apărării din Ucraina de la Bruxelles, prezidat de ministrul britanic al apărării, John Healey, acesta a îndulcit limbajul – cu o zi înainte de a participa la primul său summit NATO al miniștrilor apărării.
Avertisment DUR pentru NATO. Şeful Pentagonului: „SUA nu mai pot garanta securitatea Europei”
Hegseth a declarat că SUA își schimbă prioritățile militare către apărarea patriei și descurajarea Chinei și a făcut apel la membrii europeni ai NATO să crească bugetele de apărare la 5% din PIB pentru a apăra mai bine continentul.
El a reiterat, de asemenea, poziția lui Trump potrivit căreia „oprirea luptelor și obținerea unei păci durabile” în Ucraina reprezintă o prioritate absolută – și că Kievul trebuie să recunoască faptul că nu poate recupera toate teritoriile ocupate de Rusia.
„Trebuie să începem prin a recunoaște că revenirea la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist”, a declarat Hegseth, schițând o poziție inițială pentru orice negocieri de pace cu Rusia.
„Urmărirea acestui obiectiv iluzoriu nu va face decât să prelungească războiul și să provoace mai multă suferință”, a adăugat el, deși această afirmație ar putea fi interpretată ca o recunoaștere efectivă a anexării Crimeei și a unor mari părți din Donbas de către Rusia.
Kievul va obține pacea doar prin „garanții de securitate solide”, însă Hegseth a exclus posibilitatea ca Ucraina să devină membră NATO. În schimb, pacea ar trebui să fie asigurată de „trupe europene și neeuropene capabile”, care, a subliniat el, nu ar proveni din SUA.
Hegseth a adăugat că orice trupe britanice sau europene care ar ajunge să fie desfășurate în Ucraina nu ar face parte dintr-o misiune NATO și nu ar fi acoperite de garanția prevăzută la articolul 5 al alianței, ceea ce înseamnă că acestea ar depinde de fapt de ajutorul statelor participante.
Deși Hegseth a prezentat unele poziții pentru obținerea păcii în Ucraina, puțini experți cred că au existat progrese diplomatice serioase. Rusia, care a câștigat teren pe câmpul de luptă, rămâne dornică să își consolideze avantajul și a cerut ca Ucraina să cedeze mai mult teritoriu și să fie efectiv demilitarizată ca parte a unui acord, scrie TheGuardian.