Sari la conținut

Gastroenterolog: Această carne poate preveni demența

AVC
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Factori de risc pentru AVC

Carnea de pui poate preveni demența. Aceasta spune gastroenterologul-dietetician Dr. Nuria Dianova. Potrivit acesteia, orice fel de carne de curcan și de pasăre ajută și la prevenirea diabetului.

Carnea care poate proteja împotriva demenței

„Au fost deja publicate recomandări dietetice pentru prevenirea bolilor neurodegenerative, inclusiv Alzheimer, iar oamenii de știință recomandă carnea roșie o dată pe săptămână, carnea de pasăre de mai multe ori pe săptămână (de trei până la cinci ori)”, explică medicul.

Gastroenterologul menționează că puiul are mai multe beneficii decât carnea de porc, de vițel sau alte tipuri de carne roșie. Puiul este scăzut în calorii și în grăsimi trans și grăsimi saturate. În același timp, conține o cantitate mare de fier.

„Dacă comparați selectiv diferite părți ale puiului, uneori carnea de pui depășește 100 g de proteine pure, care sunt mai bine absorbite de organism”, adaugă Dr. Dianova.

Beneficiile cărnii de pui

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Puiul este un produs popular și consumat pe scară largă. Este bogat în proteine, sărac în grăsimi și este o sursă de nutrienți.

Carnea de pui are multe proprietăți benefice:

Sursă bogată de proteine – conține proteine de înaltă calitate, importante pentru creșterea și regenerarea țesuturilor din organism.

Scăzut în grăsimi este un aliment relativ scăzut în calorii, cu puține grăsimi saturate.

Bogat în vitamine și minerale – vitaminele B6 și B12 sunt esențiale pentru funcționarea normală a sistemului nervos și producerea celulelor sanguine.

Sursă bună de fier – joacă un rol important în livrarea oxigenului către organism și menținerea sistemului imunitar.

Zinc ușor de absorbit – promovează creșterea și dezvoltarea, întărește sistemul imunitar și are proprietăți antioxidante.

Menține pielea sănătoasă – datorită conținutului său ridicat de proteine, vitamine și minerale.

Contraindicații privind consumul de carne de pui

Această carne este în general sigură de consumat, dar are o serie de contraindicații. De exemplu, persoanelor cu gută nu li se recomandă să consume cantități mari de proteine. Dacă aveți urolitiază, nu este recomandat să consumați proteine mai mult de trei ori pe săptămână și nu mai mult de 80 de grame.

Categorii de persoane cărora li se recomandă să limiteze sau să excludă astfel de carne din dieta lor:

  • Persoanele cu alergie. Unele persoane pot avea o reacție alergică care se manifestă sub formă de diverse simptome, cum ar fi mâncărime, erupții cutanate, dificultăți de respirație etc.
  • Probleme gastrointestinale. Dacă aveți probleme digestive, cum ar fi arsuri la stomac, balonare sau diaree.
  • Este important să luați în considerare nevoile individuale și recomandările unui medic sau nutriționist atunci când alegeți și consumați pui.
Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel