Din cuprinsul articolului
Pierderea memoriei, schimbările comportamentale și dificultatea de a vorbi cu oamenii sunt toate rezultatul unei pierderi progresive a funcțiilor cognitive – toate sunt simptome ale demenței. Dar alte semne ale bolii pot apărea în cel mai puțin așteptat loc – baia, relatează Dr. Meredith Bock.
Iată ce simptome ale demenței pot fi observate la duș.
Cum debutează demența?
Demența nu începe cu uitarea. Potrivit neuroștiinței Dr. Meredith Bock, lipsa mirosului de șampon și săpun din duș poate fi un indicator al problemelor cognitive.
Acest lucru se datorează faptului că anosmia, sau pierderea simțului olfactiv, este asociată cu demența și poate fi un simptom precoce al bolii Alzheimer și Parkinson. Acest lucru se poate întâmpla cu mulți ani înainte ca demența să fie diagnosticată.
Pierderea simțului mirosului, desigur, nu înseamnă neapărat că cineva are demență, potrivit expertului. Specialistul adaugă că acest simptom se poate datora COVID 19, gripei, infecțiilor sinusurilor, alergiilor.
Cu toate acestea, anosmia, atunci când este combinată cu alte simptome caracteristice, poate însemna ceva mai grav.
Poate demența să vă afecteze simțul mirosului?
Oamenii de știință cred că acest lucru se datorează faptului că zona creierului care controlează simțul mirosului poate fi afectată de demență.
„Un studiu publicat în revista Alzheimer and Dementia în 2023 a constatat că pierderea simțului mirosului a fost asociată cu un risc crescut de demență. Cercetătorii au urmărit peste 2 400 de participanți pentru o medie de aproape opt ani, urmărindu-le simțul mirosului și relația acestuia cu demența. Ei au constatat că pierderea completă a simțului mirosului a fost asociată cu un risc de aproape trei ori mai mare de a dezvolta demență. La rândul său, hiposmia, adică o scădere a simțului olfactiv, a fost asociată cu un risc de demență de 1,76-1,85 ori mai mare”, spune specialistul.
În plus, participanții care prezentau disfuncții olfactive severe erau, de asemenea, expuși unui risc crescut, cei care au raportat o funcție olfactivă foarte slabă prezentând un risc de 2,56 ori mai mare de a dezvolta demență.
Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Chicago au descoperit într-un studiu separat că declinul rapid al simțului olfactiv al unei persoane în timpul cunoașterii normale prezice multe dintre semnele distinctive ale bolii Alzheimer.
Cercetătorii spun că descoperirea ar putea ajuta la identificarea bolii la persoanele de 40, 50 și 60 de ani, care sunt mai susceptibile de a dezvolta demență în stadiu incipient.