Sari la conținut

Un templu înfiorător din Egipt care îți face pielea de găină: un secret „rar”, vechi de 3.600 de ani, a fost descoperit

descoperire egipt
sursa foto pixabay

Renumitul arheolog egiptean Zahi Hawass a anunțat descoperirea unor inscripții „rare”, vechi de 3.600 de ani, găsite în rămășițele Templului din Valea Reginei Hatshepsut din complexul Deir el Bahari din Luxor, pe lângă alte artefacte antice.

Fundația Heritage, condusă de Hawass, în cooperare cu Consiliul Suprem al Antichităților și cu Ministerul Turismului al guvernului egiptean, a anunțat recent, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele misiunii arheologice comune.

„Un număr mare de inscripții au fost găsite în Templul Văii, care sunt foarte rare și de o mare frumusețe”, a declarat Hawas, adăugând că „există foarte puține exemple similare în alte muzee egiptene”.

Relevanța descoperirii

El a precizat că colecția de inscripții care datează din timpul reginei Hatshepsut (care a domnit între 1513 și 1490 î.Hr.) și Thutmose al III-lea (1479-1425 î.Hr.), este considerată „cea mai completă dintre toate rămășițele Templului Văii”, care este situat pe malul vestic al Nilului și a fost demolat în timpul dinastiei a XIX-a.

La rândul său, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților, Mohamed Ismail, a declarat că misiunea a găsit peste o sută de tăblițe de calcar și nisip pe care erau gravate numele de naștere și de încoronare ale reginei.

De asemenea, el a precizat că printre aceste artefacte a fost găsită o placă de calcar „unică”, deoarece poartă în relief numele și titlul arhitectului templului lui Hatshepsut, inginerul Senmut, precum și titlul său de supraveghetor al palatului.

Ce alte artefacte au fost descoperite la templu?

Hawass a mai spus că au fost descoperite o serie de gropi funerare săpate în stâncă care datează din Dinastia a XVII-a (1580-1550 î.Hr.), inclusiv saltele în starea lor originală și o serie de sicrie din lemn cu aspect uman, cunoscute sub numele de „sicrie cu pene”, caracteristice perioadei.

„Cel mai proeminent” dintre acestea este cel al unui copil mic care a fost îngropat acum 3.600 de ani.

Sursa: EFE

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel