Sari la conținut

Câți BANI poți scoate de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!

pensie
Sursă foto: Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud

Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen și BCR au instituit noi limitări privind retragerile de numerar zilnice. Populația este interesată să știe câți bani vor putea scoate din bancomate în 2025.

În anul 2025, clienții CEC Bank nu vor putea retrage de la ATM mai mult de 3.500 de lei pe zi. Totuși, limita poate fi schimbată prin intermediul aplicației de mobile banking.

Și clienții BCR nu pot scoate mai mult de 3.000 de lei pe zi de la un bancomat. Banca le permite doar clienților cu carduri Gold, Platinum sau Private Banking să mărească limita. Ei pot retrage maxim 10.000 de lei pe zi.

Banca Transilvania aplică și limite diferite în funcție de tipul de card. Clienții cu un card Visa Classic pot scoate maximum 5.000 de lei pe zi de la un bancomat. Deținătorii de carduri Mastercard Gold pot scoate maximum 10.000 de lei pe zi, în timp ce posesorii de carduri Star Forte, Star Gold și Star Platinum au o limită de retragere între 9.000 și 10.000 de lei pe zi.

Totodată, clienții Raiffeisen Bank care dețin carduri Visa și Visa Gold pot scoate de la bancomat maximum 15.000 de lei pe zi. Numai posesorii de carduri Visa Platinum, Signature sau Infinite pot retrage până la 20.000 de lei pe zi, potrivit EVZ.ro.

Într-un raport al Băncii Naționale a României, la finele anului trecut, 6 din 10 români au preferat să achite în numerar și să își țină banii „la saltea”.

Tanczos Barna a afirmat recent că Ministerul Finanțelor vrea să diminueze tranzacțiile în numerar „în zonele cu risc major”.

„Eu trăiesc la ţară de peste 49 de ani şi ştiu că acolo se foloseşte POS în proporţie de 90% la magazine. Așa că oricine vrea să plătească cu cardul nu are absolut nicio problemă”, a spus recent ministrul.

ANAF se interesează de retragerile de peste 1.000 de euro

ANAF este foarte vigilentă cu privire la unele sume suspecte sau care sunt semnalate automat autorităților fiscale. În cazul în care se efectuează retrageri de 1 000 EUR sau mai mari, băncile sunt nevoite să solicite datele personale ale clienților și, de asemenea, să trimită informații cu privire la tranzacție către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

De asemenea, retragerile de 3 000 EUR sau mai mari sunt supuse analizei ANAF și pot determina investigații fiscale aprofundate. Băncile le recomandă clienților care se află în astfel de situații să fie pregătite să depună documente care să dovedească proveniența legală a banilor retrași.

În plus față de monitorizarea ANAF, băncile impun reguli stricte pentru a-și proteja clienții și fondurile în fața amenințărilor și fraudelor online. Retragerile zilnice sunt plafonate pentru a se evita potențialele pierderi financiare în cazul unei activități neautorizate.

Așadar, băncile Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen și BCR au instituit noi limite privind retragerile zilnice, iar oamenii sunt curioși să afle câți bani vor putea scoate din bancomate în 2025.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel