Din cuprinsul articolului
De obicei, asociem diagnosticarea corectă a bolilor cu echipamente foarte scumpe și avansate care pot privi în interiorul corpului uman. Desigur, astfel de echipamente sunt excelente și detectează cu ușurință bolile cu care se confruntă oamenii în timpurile moderne, din păcate nu toate
Cu toate acestea, acest dispozitiv nu este singurul care poate detecta dacă sunteți bolnav și care parte a corpului dumneavoastră este afectată de o anumită boală.
Există multe exemple în care animalele de companie, mai ales câinii, simt că ceva se întâmplă în corpul stăpânilor lor. Exemplele includ câini care au lins, au adulmecat și chiar au încercat să-i muște, ronțăind petele de pe pielea stăpânilor lor. Aceste „ pete” au fost diagnosticate ulterior ca fiind melanom malign (cancer de piele).
Animale precum șoarecii, furnicile și câinii și-au demonstrat în mod repetat capacitatea de a detecta boli la om, dar și din probe biologice în timpul experimentelor. S-a demonstrat că acestea pot detecta mai multe boli, de la infecții ale tractului urinar și infecții gastrointestinale până la covid-19.
Multe dintre bolile pe care animalele le pot adulmeca pot pune viața în pericol, astfel încât detectarea timpurie este adesea cheia vindecării, dacă nu chiar salvării vieții unui pacient.
Animalele pe care le vedem aproape în fiecare zi și care ne pot ajuta în depistarea precoce a unor boli sunt câinii și albinele. În afară de acestea, mai există și șobolanii.
Câinii
Câinii sunt antrenați pentru a fi animale de terapie dintr-un motiv anume. Ei pot detecta multe boli, unele dintre acestea fiind boala Parkinson, malaria, dar și boli legate de tractul urinar. Câinii special antrenați recunosc cu ușurință debutul unei crize de epilepsie la stăpânii lor, precum și nivelul scăzut de zahăr din sânge la diabetici.
Simțul principal care le permite câinilor să fie detectori de boli vii este, de fapt, simțul olfactiv, despre care se crede că este de peste 10 000 de ori mai puternic decât cel al unui om. Este interesant de observat că simțurile lor sunt atât de dezvoltate încât pot folosi o singură nară în același timp în timp ce explorează mirosuri noi.
Albinele
Dacă nu ar exista albine, nu ar exista oameni. Pe lângă faptul că sunt considerate una dintre cele mai importante din ecosistem, aceste insecte minuscule pot recunoaște și semnele unor boli precum tuberculoza, bolile pulmonare și covid-19.
Ele sunt foarte sensibile la mirosurile cu concentrație scăzută, motiv pentru care sunt capabile să detecteze schimbările chimice din corpul uman.
Cercetătorii au reușit chiar să antreneze albinele să răspundă la prezența anumitor mirosuri scoțându-și limba. Atunci când făceau acest lucru, primeau zahăr, pe care albinele îl considerau o recompensă.
Cu un antrenament adecvat și consecvent, albinele au răspuns întotdeauna în acest fel la anumite mirosuri.
Șobolanii
Vorbim despre animale care sunt considerate, pe bună dreptate, unele dintre cele mai rezistente și mai adaptabile din lumea animală. Șobolanul uriaș african cu pungă este antrenat să detecteze mirosul minelor de teren explozive din Mozambic.
Acești șobolani s-au dovedit, de asemenea, parteneri valoroși în cercetarea medicală și joacă un rol important în detectarea tuberculozei.
Ei își folosesc abilitățile de adulmecare pentru a detecta semnătura chimică distinctivă a tuberculozei în probe. Șobolanii au o rată de succes incredibilă – detectează corect cazurile pozitive de tuberculoză în 81% din cazuri.
Cum detectează animalele bolile la om?
Acest lucru are de-a face cu capacitatea multor animale de a detecta schimbări subtile în profilul chimic olfactiv al unei persoane. Multe specii, inclusiv câinii, șobolanii și albinele, pot detecta schimbări foarte subtile în substanțe numite compuși organici volatili (COV). Organismul îi eliberează la niveluri foarte scăzute, chiar și atunci când este sănătos.
De fapt, respirația umană expirată conține aproximativ 3.500 de COV diferiți. Compoziția și concentrația acestor compuși eliberați de organism se schimbă în funcție de starea de sănătate a persoanei și vor fi diferite dacă organismul luptă împotriva unei infecții sau dacă persoana are o altă problemă de sănătate.