Din cuprinsul articolului
Durerile de cap pot interfera cu viața normală. Dr. Nanavati indică un fruct care ar trebui evitat în această afecțiune deoarece nu poate decât să înrăutățească situația. Specialistul nu recomandă consumul de banane pentru durerile de cap și migrenele aferente din cauza conținutului unei anumite substanțe din compoziția fructului care poate agrava starea unei persoane.
Ce fruct agravează afecțiunea în migrene?
Unul dintre alimentele comune care pot fi găsite în multe case este bananele. Aceste fructe galbene pot declanșa migrene la persoanele care sunt sensibile la tiramină, o substanță chimică naturală găsită în fruct. Tiramina are o structură chimică pe care organismul o descompune cu ajutorul enzimelor numite monoaminooxidază (MAO). Atunci când organismul nu o produce suficient și sunt consumate alimente bogate în tiramină, aceasta poate duce la dureri de cap.
Conținutul de tiramină crește pe măsură ce bananele se coc, în special dacă sunt prea coapte. Prin urmare, oamenii ar trebui să evite în special bananele prea coapte.
Simptomele migrenelor
De obicei, senzația de durere de cap este foarte puternică, cu o diferență importantă. Spre deosebire de o durere de cap obișnuită, senzația pulsatilă a migrenei poate fi simțită doar pe o parte a capului. Simptome precum oboseala, pofta de mâncare, setea și schimbările de dispoziție pot apărea, de asemenea, imediat înaintea unei migrene. Migrenele durează de obicei de la câteva ore la câteva zile. Nu se știe exact ce cauzează migrenele, dar există anumiți factori declanșatori, spune expertul.
Persoanele care suferă în mod regulat de migrene trebuie să știe că dieta poate juca un rol important în durata și frecvența migrenelor. Există mai multe alimente care ar trebui restricționate în această afecțiune. Alcoolul, în special băuturile carbogazoase, precum și alimentele care pot declanșa dureri de cap trebuie excluse din dietă.
„În niciun caz nu vă zgârciți la somn – trebuie să dormiți suficient pentru a vă simți satisfăcuți. Este recomandabil să dormiți într-o cameră bine ventilată. Dacă vă este greu să adormiți, o plimbare de jumătate de oră înainte de culcare sau un duș cald sau călduț vă pot ajuta”, spune expertul.
„Persoanele predispuse la migrene ar trebui să evite locurile cu stimuli acustici sau luminoși puternici – discoteci, baruri cu muzică tare, deoarece acestea pot provoca crize de durere. De asemenea, merită minimizate situațiile stresante și grijile și respectate programele de lucru și odihnă pentru a evita suprasolicitarea”, adaugă specialistul.
În ceea ce privește bananele, în ciuda efectului lor negativ în durerile de cap, acestea sunt un fruct cu multe beneficii pentru sănătate.
Beneficiile consumului de banane
Bananele conțin potasiu și magneziu, care au un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular uman și furnizează oxigen celulelor creierului. Vitaminele B ajută la ameliorarea tensiunii nervoase, a stresului și a oboselii. De asemenea, bananele conțin substanța „triptofan” care, atunci când intră în organismul uman, este transformată în „hormonul fericirii” – serotonina. Din acest motiv, bananele ca un fruct al bunei dispoziții, alungând depresia.
În plus, serotonina ajută organismul să producă melatonină, care are un efect pozitiv asupra somnului. Vitamina B6 este bună pentru sistemul nervos central, iar potasiul , care se găsește din abundență și în banane, va avea un efect benefic asupra sistemului cardiovascular.
Fibrele conținute în aceste fructe galbene îmbunătățesc activitatea tractului gastrointestinal. Datorită prezenței glucozei, fructozei și zaharozei, bananele sunt excelente stimulente de energie pentru organism. Acesta este motivul pentru care sportivii folosesc în mod regulat aceste fructe în dieta lor: le mănâncă crude și le adaugă la shake-uri proteice.
Amidonul și pectina (o polizaharidă) sunt principalele componente ale bananelor. Acestea acționează ca prebiotice, cresc cantitatea de bacterii intestinale benefice și îmbunătățesc astfel funcția intestinală. Conținutul de amidon și pectină este mai mare în bananele necoapte, astfel încât acestea sunt recomandate persoanelor cu simptome de tulburări gastrointestinale. Însă bananele coapte conțin mai puțin amidon și polizaharide, dar mai multă fructoză, zahăr și antioxidanți. O banană conține aproximativ 10% din cantitatea zilnică recomandată de fibre.