Sari la conținut

PREMIERĂ. Intră în teste primul vaccin nazal împotriva COVID-19

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a autorizat primul vaccin nazal împotriva COVID-19, care va intra în studiile clinice în Statele Unite.

Studiul, realizat de Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din SUA, va evalua siguranţa şi eficacitatea vaccinului de nouă generaţie administrat prin pulverizare nazală şi inhalare.

Autorizarea FDA pentru investigarea noului medicament experimental este un prim pas esenţial spre iniţierea studiului de fază 1, planificat pentru primăvara acestui an transmite News.ro.

Virusul care provoacă COVID-19 face în continuare victime

Deşi cazurile de COVID-19 au scăzut substanţial faţă de primii ani ai pandemiei, virusul continuă să circule şi încă provoacă îmbolnăviri şi decese semnificative.

Tehnologia vaccinului nazal este concepută pentru a induce o imunitate puternică la nivelul nasului şi al tractului respirator superior, chiar acolo unde virusul pătrunde în organism, oprind astfel posibila transmitere, în plus faţă de reducerea îmbolnăvirilor grave şi a deceselor.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Majoritatea vaccinurilor împotriva COVID-19 sunt administrate prin injectare în braţ sau în picior şi, deşi sunt eficiente în reducerea îmbolnăvirilor şi a deceselor, acestea nu opresc transmiterea.

Noul studiu va evalua siguranţa şi eficacitatea vaccinului administrat prin două căi: inhalat în plămâni şi pulverizat în nas.

Vaccinul nazal experimental a fost co-dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Spitalul universitar WashU. Ocugen, o companie de biotehnologie cu sediul în Statele Unite. „Această tehnologie puternică are potenţialul nu numai de a ajuta la controlul COVID-19, ci şi de a reduce povara infecţiilor respiratorii la nivel mondial, afirmă rproducătorii vaccinului.

Vaccinul ar putea fi adaptat şi pentru alte virusuri respiratorii

Tehnologia ar putea fi adaptată şi pentru alte virusuri respiratorii comune, cum ar fi gripa sezonieră, gripa aviară şi virusul sinciţial respirator (RSV), care provoacă îmbolnăviri şi decese în număr foarte mare.

Studiile iniţiale au arătat că administrarea nazală a vaccinului creează un răspuns imun puternic în întregul organism, în special în nas şi în tractul respirator.

În studiile pe animale efectuate în 2020 şi 2021, vaccinul nazal a împiedicat în întregime infecţia să se instaleze în nas şi în plămâni – ceea ce sugerează că persoanele vaccinate ar fi capabile să respingă virusul înainte ca acesta să se poată multiplica şi să provoace o infecţie.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel