Din cuprinsul articolului
România, alături de Polonia, este unul din statele care a alocat cele mai reduse fonduri pe cap de locuitor pentru domeniul prevenţiei în perioada pandemiei de COVID.
Eurostat a centralizat toate datele din Uniunea Europeană, conform cărora ţara noastră şi Polonia au avut a doua cea mai slabă alocare pentru prevenţie faţă de media europeană.
România, codașă în prevenţie în perioada pandemiei de COVID
Anii analizați de Eurostat sunt 2021 și 2022, doi dintre anii pandemiei COVID. Conform datelor, cheltuielile statelor comunitare pentru prevenția din sistemul sanitar au constituit 6,1 procente din totalul fondurilor distribuite sănătății în 2021 și 5,5 în 2022.
Este aproape o dublare a fondurilor față de anii dinaintea pandemiei.
Cele mai mari creșteri de bugete pentru prevenție s-au înregistrat în Austria și Finlanda – 7,4 respectiv 6,4 procente.
La polul opus, cele mai mici bugete de prevenție s-au înregistrat în Malta, Polonia și Slovacia, între 1,2 și 2 procente din toate cheltuielile cu sănătatea. România se află pe locul 20, cu aproape 3 procente, potrivit RRA.
Însă la o analiză ce ține cont de alocarea nominală pe cap de locuitor, acest clasament se schimbă și vedem că cele mai mari sume au fost înregistrate în Germania – 458 euro pe cap de locuitor, urmată de Austria – 411 și Olanda – 312.
În coada classamentului se află Polonia și România, cu cele mai mici alocări pentru prevenție doar 22, respectiv 24 euro pe cap de locuitor, de aproape 10 ori mai puțin decât media europeană de 216 euro în 2021 și 202 euro în 2022.