Sari la conținut

Experţii au dat verdictul: Câte ore ar trebui să dormim, de fapt, în funcție de vârstă?

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Potrivit statisticilor, majoritatea adulților ar trebui să aibă 7-9 ore de somn în medie, deși femeile ar putea avea nevoie de mai mult. Cu toate acestea, numărul de ore de somn se schimbă ușor, în funcție de vârstă.

Medicii spun că somnul profund contribuie la eliminarea deșeurilor acumulate în creier pe parcursul zilei, un proces esențial pentru menținerea sănătății neurologice.

Există o mulțime de obiceiuri „sănătoase, care variază de la o persoană la alta, așa că dacă rutina actuală de somn este suficientă pentru a vă simțiți odihniți, atunci ar trebui să vă țineți de ea.

Fundația Națională pentru Somn a împărtășit câteva linii directoare aproximative, în funcție de vârstă. Desigur, nou-născuții ar trebui să doarmă și ziua și noaptea, iar sugarii și copiii mici au nevoie de somn și în timpul zilei, scrie Huffington Post.

Iată cât de mult ar trebui să dormi într-o perioadă de 24 de ore

Nou-născuți (0-3 luni) – 4-17 ore de somn

Sugari (4-11 luni) – 12-15 ore

Copii mici (1–2 ani) – 11-14 ore

Preșcolari (3-5 ani) – 10-13 ore

Copii de vârstă școlară (6-13 ani) – 9-11 ore

Adolescenți (14-17 ani) – 8-10 ore

Tineri (18-25 ani) – 7-9 ore

Adulți (26-64 ani) – 7-9 ore

Vârstnici (65+ ani) – 7-8 ore.

lenjerie de pat

Efecte nocive ale somnului insuficient

Este posibil să nu dormiți numărul de ore recomandate pe noapte, dar aceasta este o problemă numai dacă vă simțiți obosit pe tot parcursul zilei.

Schimbarea anumitor factori ai stilului de viață – cum ar fi să nu bei cafea aproape de ora de culcare, evitarea ecranelor cu cel puțin o oră înainte de culcare pot fi de ajutor dacă vreți să dormiți mai bine.

Cu toate acestea, este posibil să aveți de-a face cu insomnie sau alte probleme de somn dacă aceste modificări ale stilului de viață nu funcționează.

De ce 5- 6 ore de somn nu sunt suficiente

Dacă dormim mai puțin de șapte ore pe noapte, fără să ne acordăm timp pentru a recupera acele ore pierdute, rezultatul va fi privarea cronică de somn. Acest lucru crește riscul apariției unor probleme de sănătate, avertizează medicii. Chiar și o noapte de somn prost poate avea consecințe dramatice a doua zi.

Citeşte continuarea AICI.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel