Sari la conținut

Urmează alte măsuri de austeritate? Misiunea Fondului Monetar Internațional a sosit la București

Sursă foto: Romania TV

Urmează alte măsuri de austeritate? Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI) a sosit la București unde are programate întâlniri cu reprezentanți ai noului guvern român și ai Băncii Naționale. Vor fi analizate recentele evoluții financiare și economice, pe baza cărora se vor actualiza perspectivele macroeconomice.

 

Urmează alte măsuri de austeritate în urma analizei FMI?

 

Misiunea este condusă de Joong Shik Kang. Înaintea vizitei oficialilor FMI, ministrul finanțelor, Tanczos Barna, a dat asigurări că România nu va fi retrogradată în categoria țărilor nerecomandate investitorilor în acest an. Tanczos Barna a subliniat că a recepționat semnalele negative venite din partea agențiilor internaționale de rating, care în ultimele două luni au înrăutățit la negativ perspectivele pentru România și a precizat că tocmai din acest motiv, Guvernul și-a asumat o stabilizare a deficitului bugetar și o reducere treptată a acestuia în următorii ani.

Delegația Fondului Monetar Internațional a început, astăzi, o vizită în România pentru a trece în revistă cele mai recente evoluții economice și financiare, dar și pentru a realiza o actualizare a prognozelor instituției în privința perspectivelor macroeconomice ale țării noastre. Echipa este condusă de Joong Shik Kang, care a fost recent numit șef de misiune al FMI pentru România și Grecia.

Deși vizita are și o componentă protocolară, noul șef de misiune urmând a avea primul contact cu autoritățile române, ea face parte din seria întâlnirilor periodice derulate în toate statele membre ale Fondului Monetar Internațional pentru examinarea situației financiare și economice la nivel național și formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, financiare și economice.

 

Recomandările FMI sunt importante pentru România

Analistul financiar Dragoș Cabat explică faptul că aceste recomandări, deși nu sunt obligatorii, sunt importante pentru România.

Ceea ce spun cei de la FMI în primul rând că, de cele mai multe ori, dacă nu chiar de fiecare dată, au avut dreptate și fac numai comentarii recente și absolut pertinente despre situația economică din România. Nu fac comentarii politice în general și sunt comentarii economice în special pe fiscalitate, dar nu numai, și pe politici macro, de care trebuie ținut cont indiferent că ai sau nu ai împrumut de la FMI. Deci, ești obligat sau nu ești obligat practic să ții cont de aceste indicații, de aceste solicitări ale lor, dar până la urmă este ca o opinie externă dată de un consultant cu multă experiență și care vine și gratuit, pe deasupra și care îţi spune ce poți să îmbunătățești în administrarea economică a țării.

Totodată, președintele CFA România, Adrian Codirlașu, punctează la rândul său faptul că, de obicei, recomandările FMI sunt legate de creșteri ale fiscalității și adaugă că ele nu sunt obligatorii decât în situația derulării unui acord de împrumut. De aceea, este important pentru România să aplice singură măsurile necesare pentru corecția deficitului bugetar, pentru că în caz contrar, aceasta s-ar putea face în condiții mult mai dure, după o eventuală scădere a ratingului, pericol real, având în vedere faptul că atât Fitch, cât și Standard&Poor’s au modificat recent perspectiva de rating a țării noastre de la stabil la negativ.

”Este o vizită obișnuită a Fondului Monetar, însă în cazul în care România este retrogradată, atunci probabil va veni să facem un acord de finanțare. Va fi extrem de greu de finanțat acest deficit bugetar extrem de ridicat. Din această cauză e bine ca autoritățile române să ia singure măsurile care să ducă la reducerea deficitului bugetar, la o reducere credibilă pentru agențiile de rating. Altfel vom face acele corecții, dar vor fi mult mai dure, /le/ va fi mult mai greu de corectat odată retrogradată România, va dura ani până va reintra în zona recomandată investițiilor, cu costuri foarte mari pentru economie. Deci eu aş spune că e ideal ca noi să venim cu niște măsuri credibile, ca să nu ne fie impuse apoi că nu ne mai putem finanța singuri alte măsuri mult mai dure.”

Ce recomandări a făcut FMI pentru reducerea deficitului bugetar la începutul anului trecut

După vizita de la începutul anului trecut, reprezentanții FMI vorbeau de necesitatea unei reforme fiscale substanțiale pentru reducerea deficitului bugetar, printre variante fiind menționate eliminarea excepțiilor și portițelor din zona impozitului pe venit, dar și posibila introducere a impozitului progresiv, creșterea veniturilor din TVA, inclusiv prin aplicarea cotei standard la cât mai multe categorii de produse, introducerea unei taxe pe carbon în transporturi și construcții și majorarea taxelor pe proprietate.

Actuala vizită a început, ca de obicei, cu întâlniri la nivel de experți, cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai Băncii Naționale a României, la BNR având loc discuții cu specialiștii Direcției de Modelare și Prognoze, dar și cu președintele Consiliului fiscal, academicianul Daniel Dăianu. Cei de la FMI doresc să aibă întâi o imagine cât mai aproape de realitate asupra principalilor indicatori economici luați în calcul pentru acest an, înainte de a se întâlni cu membrii executivului și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel