Sari la conținut

Oamenii de ştiinţă au dat verdictul: această băutură minune reduce riscul de cancer!

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cercetările medicale continuă să ofere noi perspective asupra dietei și a impactului său asupra sănătății umane. Nutriţioniştii recomandă consumul unui aliment minune, bogat în nutrienţi, care previne multe boli cronice, inclusiv cancerul.

Un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford și Cancer Research din Marea Britanie relevă că un pahar de lapte pe zi ar putea ajuta la scăderea probabilității de a dezvolta cancer de colon.

Potrivit datelor Cancer Research UK, 54% din toate cancerele intestinale ar putea fi prevenite printr-un stil de viață mai sănătos. Fumatul, lipsa exercițiilor fizice, alcoolul, consumul de carne procesată și alimentația necorespunzătoare sunt toți factori importanți în dezvoltarea cancerului intestinal.

Atenţie la dietă!

În plus, pe lângă consumul unui pahar suplimentar de lapte pe zi, reducerea consumului de alcool și carne roșie și procesată ar putea ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva bolilor oncologice.

lapte
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cercetătorii au adoptat o abordare nouă, în două direcții, pentru a examina asocierea dintre consumul de lapte și riscul de cancer colorectal. În primul rând, au analizat datele genetice de la peste 542.000 de femei și s-au concentrat asupra variantelor – modificări minuscule ale ADN-ului – asociate cu persistența lactază, care reprezintă capacitatea de a digera lactoza la vârsta adultă.

În al doilea rând, echipa a colectat informații detaliate despre dieta de la participanți, inclusiv aportul zilnic de lapte. Prin combinarea acestor două seturi de date, cercetătorii au reușit să estimeze mai bine efectul cauzal al consumului de lapte asupra riscului de cancer de colon.

Rezultate încurajatoare

Analiza a arătat că participanții care consumau suplimentar 244 de grame de lapte pe zi – aproximativ echivalentul unui pahar mare care conține 300 de miligrame de calciu – au un risc cu 17% mai mic de a dezvolta cancer intestinal. Această reducere a riscului se aplică diferitelor tipuri de lapte, inclusiv integral, semi-degresat și degresat.

Cercetătorii au descoperit că efectul protector al consumului de lapte a fost independent de alți factori dietetici și de obiceiurile stilului de viață.

Acest lucru sugerează că beneficiile laptelui în reducerea riscului de cancer intestinal nu se datorează faptului că laptele înlocuiește alegerile alimentare nesănătoase sau este consumat ca parte a unui stil de viață general mai sănătos.

Motivele pentru care consumul de lapte poate reduce riscul de cancer intestinal nu sunt pe deplin înțelese, dar cercetătorii propun câteva explicații potențiale.

Sursă bogată de calciu

Lapte abundă în nutrienți, precum calciul și vitaminele A, B2, B12 și D. O cană de lapte integral are aproximativ 150 de calorii, 8 grame de proteină și 8 grame de grăsime (patru grame dintre acestea fiind grăsimi saturate).

Cel mai important lucru de ştiut este că laptele este o sursă bogată de calciu, care poate ajuta la protejarea împotriva cancerului prin legarea de substanțe potențial dăunătoare din intestin și prin promovarea morții celulelor anormale.

În plus, multe produse lactate sunt îmbogățite cu vitamina D, care s-a dovedit a avea proprietăți anticancerigene și poate ajuta la reglarea creșterii și diviziunii celulare. De asemenea, lactoza din lapte poate promova creșterea bacteriilor intestinale benefice care produc butirat , un acid gras cu lanț scurt, cu efecte antiinflamatorii și anticancerigene.

Nu în ultimul rând ester menţionat faptul că laptele conține acid linoleic conjugat, un acid gras găsit în carne și produse lactate, care ar putea avea și proprietăți anticancerigene.

Alte beneficii pentru sănătate

Laptele ar putea, de asemenea, să îți reducă riscul de diabet de tip 2. Fiecare pahar de 200 ml de lapte pe care îl bei în fiecare zi îți poate reduce riscul de sindrom metabolic cu 13% și obezitate cu 16%. Laptele reduce, de asemenea, riscul de osteoporoză cu 40%.

Atenţie! Persoanele cu intoleranță la lactoză sau alte restricții alimentare ar trebui să se consulte cu profesioniștii din domeniul sănătății înainte de a face modificări semnificative ale consumului de produse lactate.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel