Din cuprinsul articolului
Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, consumul a 1-2 porții de pește pe săptămână îmbunătăţeşte starea de sănătate şi reduce riscul de bolil cardiovasculare.
Acest lucru se datorează faptului că acizii grași omega-3 din pește oferă previn apariţia bolilor de inimă prin îmbunătăţirea profilului lipidic.
Nutriţioniştii susţin că nu doar somonul scump are astfel de beneficii. Un pește mult mai ieftin este extrem de benefic pentru inimă și vasele de sânge.
Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară
Dr. Natalia Balan spune că, de pildă, consumul de macrou ajută la prevenirea cheagurilor de sânge și reduc acumularea de depozite de grăsime în artere.
„Peștele gras precum macroul, tonul, somonul și heringul conține din abundenţă acizi grași omega-3. Cercetările arată că acest tip de grăsimi naturale pot proteja sănătatea cardiovasculară, reducând riscul de accident vascular cerebral și de boli de inimă”, spune expertul.
Peștele conține, de asemenea, vitamine liposolubile A, D și E, precum și lipide sănătoase. Acești compuși benefici scad inflamația, nivelul trigliceridelor, stresul oxidativ și tensiunea arterială și îmbunătățesc sistemul cardiovasular. O porţie de 100 de grame din acest tip de peşte conține jumătate din necesarul zilnic de proteine.
Medicul recomandă consumul de două până la trei porții de pește gras pe săptămână pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, macroul este o sursă de omega-3, inclusiv DHA, care sunt esențiale pentru funcționarea creierului, reducând riscul de apariţie a maladiei Alzheimer.
Aliat principal în curele de slăbire
„Peștele, inclusiv macroul, vă poate ajuta, de asemenea, să daţi jos kilogramele în plus și să vă mențineți o greutate sănătoasă. De altfel, peștele este unul dintre principalele alimente ale celebrei diete mediteraneene.
Macroul este, de asemenea, bogat în minerale magneziu, fosfor și seleniu. Magneziul este implicat în peste 300 de reacții din organism, inclusiv în funcția musculară și nervoasă, precum și în controlul zahărului din sânge și al tensiunii arteriale.