Din cuprinsul articolului
Avertisment Cod Rutier! Ultimele prevederi din Codul Rutier ar trebui să-i facă pe șofei să se gândească de două ori înainte să consume alcool. Cu toate acestea, mulţi nu ştiu exact ce se poate întâmpla dacă ai băut.
Poliţia nu te iartă!
Atunci când sunt prinşi băuţi la volan de către poliţişti, şoferii trebuie să ştie că există o serie de proceduri. După ce sunt verificaţi cu etilotestul, aceştia sunt transportaţi la spital, unde li se recoltează probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Analizele medicale reprezintă probe de incriminare penală în instanţă.
De exemplu, recent, un şofer care a consumat alcool și a ignorat semnalele polițiștilor rutieri din Brașov, a fost reținut și arestat. Conducătorul auto circula cu viteză pe un bulevard central, iar pentru a-l prinde, oamenii legii au blocat mașina pe o stradă laterală, dar și așa șoferul a încercat să fugă, a spus la Radio România Brașov FM purtătorul de cuvânt al poliției, Daniel Zontea.
„După prinderea conducătorului auto, polițiști au stabilit că cel care fugise de control era un bărbat de 25 de ani, din comuna Prejmer, județul Brașov, care prezenta semne evidente în comportament că s-ar afla sub influența alcoolului. Astfel, date fiind cele constatate, polițiștii i-au solicitat conducătorului auto să fie testat pentru determinarea alcoolemiei, însă bărbatul a început să se manifeste violent și, mai mult decât atât, le-a adresat amenințări polițiștilor, pentru a-i determina să nu aplice măsurile legale”, a declarat Daniel Zontea.
Procurorul de caz a dispus reținerea conducătorului auto și introducerea sa în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă pentru o perioadă de 24 de ore.
Toleranță zero pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului
Este bine de știut că orice cantitate de alcool consumat înainte sau în timpul șofatului este considerată o încălcare gravă a legii, implicând răspunderea legală.
Gradul de alcoolemie este un factor crucial, determinând diferența între o contravenție și o infracțiune. El influențează aplicarea sancțiunilor.
Potrivit prevederilor legale, conducerea unui vehicul cu o concentrație de alcool în sânge sub 0,80 g/l alcool pur este considerată o contravenție. Totodată, depășirea acestui nivel constituie o infracțiune.
În situația unei contravenții, conform dispozițiilor legale stabilite de articolul 102 alineatul (3) din O.U.G. 195/2002, sancțiunea aplicată este amenda și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.
Amenda era cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. A crescut însă de la 1 ianuarie (vezi mai jos). Mai mult, în cazurile de alcoolemie extrem de redusă, polițistul poate alege să ofere doar un avertisment sau amenda minimă.
În cazul săvârșirii unei infracțiuni, conform prevederilor Codului Penal, conducerea unui vehicul cu o concentrație de alcool în sânge mai mare de 0,80 g/l alcool pur poate fi sancționată cu pedeapsa închisorii.
Aceasta poate varia de la unu la cinci ani, sau cu aplicarea unei amenzi.