Din cuprinsul articolului
Haos la metrou, în Capitală, începând cu 3 februarie. MetrorexUniunea Sindicatul Liber din Metrou (USLM) a anunțat că, din 3 februarie, va începe o grevă japoneză la metrou.
Angajații de la metrou vor fi de mâine în grevă japoneză. Vor să atragă atenția călătorilor și personalului de decizie asupra situației în care se află compania Metrorex, din cauza ordonanței care vizează reducerea cheltuielilor în sectorul public. Ministrul finanțelor nu este însă de acord cu cererile sindicatului.
Greva de la metrou va afecta aproximativ 700.000 de călători, dacă situația nu se schimbă, transportul subteran din București ar putea ajunge în pragul colapsului, avertizează USLM.
Grevă japoneză la metrou din 3 februarie
Uniunea Sindicatul Liber din Metrou a transmis în această săptămână că, dacă solicitările nu vor fi ascultate și nu vor fi luate măsuri, în data de 10 februarie ar urma să declanșeze o grevă de exces de zel. Nemulțumirile sunt legate de interzicerea angajărilor la Metrorex.
„Deja avem un deficit de 20% din personal, se mai vorbește de vreo 300 de persoane, asta ar însemna blocarea totală pentru că nu avem cu cine să facem treaba. USLM a hotărât să înceapă, în data de 3 februarie, o grevă japoneză de atenționare a publicului călător și a tuturor factorilor de decizie că situația nu poate continua iar de pe 10 februarie, dacă nu suntem ascultați și nu suntem respectați, vom face o grevă de exces de zel. Nu vom mai face rabat de la niciun fel de instrucție de serviciu”, a declarat liderul USLM, Marian Artimon, miercuri seara, la Digi24.
Sindicatul susține că, din cauza deficitului de personal, sunt anulate trenuri de metrou, ceea ce duce la un timp mai mare de așteptare din partea călătorilor și aglomerație.
Ministrul finanțelor, Tanczos Barna, a declarat ieri, după ședința de guvern, că este inadmisibil ca o companie care merge în pierderi să aibă contracte colective de muncă cu majorări salariale nesustenabile.
Oficialul a mai adăugat că nu ar avea o problemă ca Metrorex să majoreze salariile de 10 ori pe an, dacă ar putea să acopere din venituri aceste creșteri salariale și de fiecare dată n-ar fi nevoie de subvenție din partea statului ca să supraviețuiască, potrivit RRA.
Revendicările nu sunt luate în considerare
USLM avertizează că dacă revendicările nu sunt luate în considerare, pe 10 februarie va urma o grevă de exces de zel, ceea ce presupune respectarea strictă a tuturor instrucțiunilor de serviciu. Sindicaliștii au subliniat că această situație ar putea provoca întârzieri semnificative și disfuncționalități grave în circulația metroului.
Pe lângă greva japoneză, USLM a organizat deja proteste în fața Guvernului și a Ministerului de Finanțe, cerând creșterea salariilor conform Contractului Colectiv de Muncă și o finanțare adecvată a Metrorex. Până în prezent, aceste demersuri nu au avut efect, iar sindicaliștii sunt hotărâți să continue protestele până la soluționarea problemelor semnalate.