Din cuprinsul articolului
Indexarea pensiilor nu este prevăzută în buget. În 2025, pensionarii pierd 3.900 de lei. Veștile nu sunt deloc bune pentru pensionari. Când ar putea pensionarii să își recupereze pierderea, aflați în materialul următor.
Indexarea pensiilor s-a anulat la 1 ianuarie.
Timp de aproape un an, guvernul s-a mândrit cu indexarea pensiilor. În plus, indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2025 a fost prevăzută în Legea pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie.
Indexarea pensiilor nu este bugetată. Pensionarii pierd 3.900 de lei în 2025. Când îi vor primi înapoi?
O ultimă speranță pentru pensionari, un adevărat miracol, ar fi fost ca guvernul să facă rost de bani pentru a indexa pensiile în 2025. Vă reamintim că este nevoie de încă 1,7 miliarde de lei în fiecare lună pentru indexarea pensiilor. De la 1 ianuarie 2025, pensiile ar fi trebuit să se indexeze cu 12%.
Potrivit Newsweek, banii necesari indexării cu 12% a pensiilor nu se regăsesc în buget. De aceea, creșterea pensiilor în 2025 va fi imposibilă.
Newsweek a realizat calculele și a constatat câți bani vor pierde pensionarii, în medie, în 2025 pentru că nu li s-a indexat pensia cu 12%.
Pensia medie este de 2.720 de lei. O indexare de 12% ar fi însemnat o majorare a pensiei medii de 324 de lei. În cele 12 luni ale anului, pensionarii vor pierde, în medie, de 12 ori 324 lei = 3.888 lei.
Prin urmare, pensionarii vor pierde, în medie, 3.888 de lei în 2025 deoarece pensia lor nu a fost indexată.
Mai poate fi recuperată pensia neindexată?
În cazul pensionarilor, există foarte puține speranțe în ceea ce privește rectificarea bugetară.
„La nivelul Guvernului va fi făcută o nouă evaluare la rectificarea bugetară din acest an și, în funcție de nivelul colectării bugetare, va fi luată o decizie cu privire la sustenabilitatea economică a indexării pensiilor”, a spus șeful cancelariei guvernului zilele trecute.
Acest lucru ar însemna că, în septembrie, guvernul ar urma să facă rost de bani pentru majorarea pensiilor cu 12%, anulată în ianuarie. Posibilități? Între foarte slabe și zero. Sursa a scris în continuare pe această temă:
Pensionarii trebuie să aibă în vedere că, indiferent dacă guvernul găsește banii necesari pentru indexarea din octombrie, ei nu vor beneficia de diferența pentru lunile din ianuarie până în septembrie. Sumele corespunzătoare lunilor pentru care nu a fost indexată pensia nu se vor restitui, retroactiv.
La 1 ianuarie 2026, pensiile ar trebui să fie indexate cu inflația, adică 7%. În medie, pensiile ar trebui crescute și cu 200 de lei la 1 ianuarie 2026, însă nu se știe dacă Guvernul va avea banii necesari.