Din cuprinsul articolului
Temperaturile scăzute sunt riscante pentru hipertensivi? De ce crește tensiunea arterială în timpul iernii? Răceala și gripa duc la creșterea tensiunea arterială? Este periculos pentru un cardiac să facă sport iarna? Răspunsurile la aceste întrebări au fost oferite de dr. Simona Ivanova, cardoplog.
De ce în lunile reci crește tensiunea arterială?
Temperaturile scăzute duc la vasoconstricție sau, cu alte cuvinte, la constricția vaselor de sânge, care, la rândul ei, este o cauză a creșterii tensiunii arteriale, în special la persoanele care suferă de hipertensiune arterială și iau medicamente pentru tensiunea arterială. Dar asta nu e tot.
Temperaturile scăzute pot crește riscul de AVC
Temperaturile scăzute pot crește riscul de AVC (accident vascular cerebral) și de IMA (infarct miocardic acut). Riscul cardiovascular crește prin mărirea valorilor LDL -colesterolului, a tensiunii arteriale sistolice, dar și prin intermediul factorilor de risc moderni precum creșterea IL-6, CRP, fibrinogenului și scăderea vitaminei D. Pacienții cu infarcte miocardice recurente sunt mai susceptibili la scăderea de temperatură.
Temperaturile scăzute duc, de asemenea, la contracția arterelor coronare, care alimentează mușchiul inimii. Acest lucru provoacă o scădere a fluxului de oxigen către inimă. La pacienții cu boală ischemică, acest lucru poate duce la greața, dificultăți de respirație sau palpitații. Cu astfel de simptome, acestea ar trebui să solicite asistență medicală, deoarece poate fi o problemă gravă de sănătate.
Cum ne putem proteja de temperaturile scăzute?
- Se recomandă o temperatură de peste 18 grade Celsius în casă. Se pot folosi pătura electrică sau o sticlă de apă fierbinte pentru a menține o temperatură caldă în pat.
- Rămâneți activ în exterior, evitați activitățile statice pe perioade lungi de timp.
- Consumați băuturi și alimente calde pentru a-i oferi corpului energia de care are nevoie pentru a menține temperatura la nivel optim.
- Evitați consumul de băuturi alcoolice.
- Purtarea mai multor straturi de haine subțiri este mai eficientă în menținerea căldurii decât un singur strat de haine groase. O cantitate mare de căldură este pierdută la nivelul capului, de aceea este bine să purtați fular și căciulă atunci când ieșiți afară.
- Evitați trecerea bruscă de la cald la frig, expunerea prelungită la vânt sau viscol, efortul prelungit în aer liber.
- Perioada rece crește riscul de transmitere a virozelor respiratorii, care pot agrava bolile cardiovasculare. Din acest motiv, se recomandă vaccinarea antigripală pe perioada iernii.
- Temperaturile reci cresc riscul de infarct de miocard. Se recomandă recunoașterea cât mai rapidă a semnelor infarctului de miocard (senzație de presiune sau greutate la nivelul pieptului, cu iradiere la nivelul mandibulei sau la nivelul brațelor, cu durata de peste 30 minute, însoțită de anxietate, lipsă de aer, paloare, palpitații, greață, vărsături) și anunțarea imediată a serviciului medical de urgență.
Persoanelor cu boli cardiovasculare cunoscute li se recomandă respectarea medicației indicate de către cardiolog și adoptarea unui stil de viață sănătos. Orice nou simptom apărut brusc trebuie adus la cunoștința medicului.