Din cuprinsul articolului
Specialiştii susţin că o eficacitate sporită pentru sănătatea organismului o au roşiile preparate proaspete şi fără conservanţi, sub formă de suc sau bulion, pentru că au un conţinut mai mare de licopen, ce este mai solubil în grăsime.
În plus, acest suc poate ajuta la îmbunătățirea stării pielii. Băutura este bogată în vitamina C, care este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii.
Dr. Range Kings dezvăluie că licopenul conferă roșiilor culoarea roșie și luptă împotriva colesterolului rău. Acesta este motivul pentru care roșiile sunt atât de bune pentru inimă.
„Conform unui studiu realizat de oamenii de știință japonezi, 200 ml de suc de roșii pe zi pot reduce nivelul de colesterol rău. Experții cred că există o legătură între licopenul din roșii și scăderea nivelului de colesterol rău”, explică expertul.
„Potrivit unui experiment realizat în Peru, cei care beau suc de roșii cu ulei de măsline au niveluri mai scăzute de colesterol decât persoanele care nu beau acest suc. În plus, sucul de roșii poate proteja împotriva bolilor de inimă și a formării plăcilor de colesterol în artere. Acest lucru se datorează faptului că acest suc conține vitamina B6, acid folic și potasiu”, adaugă expertul.
Alte beneficii ale sucului de roșii
Roșiile conțin aproximativ 94% apă şi sunt utile în dieta persoanelor care vor să slăbească. De asemenea, ele conțin acizi organici, pectină, vitaminele A, C, PP, K etc. Și în ceea ce privește conținutul de magneziu și fier, roșiile ocupă unul dintre primele locuri printre produse.
Sucul de roșii reduce în mod semnificativ tusea, previne anemia și ameliorează simptomele bolilor reumatice. Este şi un remediu natural excelent pentru spasmele musculare, fiind bogat în magneziu (11 mg/100 g).
Această băutură este considerată şi un remediu foarte bun împotriva infecțiilor şi ajută la detoxifierea organismului, cu indicaţii speciale în anemii şi convalescenţă.
Reduce riscul de cancer și boli de inimă
Licopenul este un antioxidant puternic, care reduce inclusiv riscul de cancer și boli de inimă. Se găsește cel mai mult în coaja roșiilor. Și cu cât fructul este mai roșu, cu atât este mai mare concentrația de licopen din el.
Sucul de roșii susține activitatea inimii și a vaselor de sânge, ajută la reglarea tensiunii arteriale (dacă băutura nu conține sare de masă). Pectina din fruct ajută la legarea excesului de colesterol și la eliminarea acestuia din organism.
Sucul de roșii stimulează producția de globule roșii (eritrocite), conține multă vitamina C, utilă în absorbția fierului. Declanșează sinteza serotoninei, un hormon responsabil pentru sentimentul de satisfacție față de viață, fericire și bucurie.
Consumul său reglează funcția intestinală, are un ușor efect diuretic și laxativ. Proprietățile benefice ale sucului de roșii vor fi mai eficiente dacă îl preparați din roșii întregi, fără a filtra semințele și pielița (trebuie să măcinați legumele într-un blender până devin groase și omogene și să adăugați puțină apă).
Nu crește nivelul zahărului din sânge!
Sucul de roșii inhibă dezvoltarea florei putrefactive, stimulează activitatea bacteriilor benefice prin crearea unui mediu acido-bazic optim. Nu crește brusc nivelul zahărului din sânge, deci este potrivit pentru diabetici. Menține tonusul pielii, favorizează creșterea sănătoasă a părului și a unghiilor.
Ajută la menținerea funcțiilor reproductive ale femeilor, iar în timpul sarcinii face față greaței și semnelor de toxicoză și, de asemenea, elimină excesul de lichid.
La bărbați, sucul de roșii stimulează producția de testosteron prin subvenționarea vitaminelor A și E. Din acest punct de vedere, este mai sănătos să consumați sucul cu o cantitate mică de ulei vegetal (ideal ulei de măsline).
Cine nu ar trebui să bea suc de roșii?
Este extrem de nedorit să includeți această băutură în dietă pentru următoarele boli:
- pancreatită acută – sucul de roșii va crește inflamația și durerea;
- gastrită acută, în special cu aciditate ridicată;
- exacerbarea ulcerului peptic – sucul crește producția de acid clorhidric;
- reflux gastroesofagian și arsuri la stomac.
Pentru a maximiza beneficiile sucului de roșii, trebuie să îl beți corect. Acesta nu este compatibil cu toate produsele. În special, nu este compatibil cu brânza de vaci, ouăle, amidonul, cartofii, pâinea și carnea.