Din cuprinsul articolului
Un studiu științific realizat de International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) a constatat că durata zilelor va crește la 25 de ore, pe baza timpului necesar Pământului pentru a se roti în jurul său.
Un alt studiu al Universității Tehnice din München, condus de profesorul Ulrich Schreiber, a raportat că această nouă evoluție nu permite doar analiza duratei timpului, ci afectează și alte fenomene naturale de pe planetă și chiar întregul sistem solar.
Cât de mult pot dura zilele?
Specialiștii de la universitatea germană au declarat că un instrument laser „ultraprecis” poate calcula viteza de rotație a Pământului cu o precizie fără precedent.
Aceste noi măsurători indică faptul că planeta va trece de la zile de 24 la zile de 25 de ore, milisecundă cu milisecundă, în următorii 200 de milioane de ani.
Folosind calculele și datele anterioare din înregistrările geologice, oamenii de știință au putut deduce că viteza de rotație a Pământului a încetinit de-a lungul istoriei.
Acum 1,5 miliarde de ani, de exemplu, ziua dura 18 ore și 41 de minute. Apoi s-a prelungit la aproximativ 23 de ore acum 66 de milioane de ani, pe vremea dinozaurilor. În viitor, este de așteptat ca ziua să fie mai lungă decât în prezent.
Cum au fost trase noile concluzii cu privire la durata zilei?
Pentru a face observații precise, inginerii au folosit un laser inelar de la Observatorul geodezic Wettzell al UTM. Cele două fascicule de lumină ale dispozitivului au făcut posibilă observarea diferențelor în viteza de rotație. Această variație transferată în fiecare zi a fost cea care a permis tragerea concluziilor finale. Această schimbare este imperceptibilă pentru om.
Deși nu este perfect precis, instrumentul permite captarea datelor cu o marjă de eroare fără precedent în istorie. De fapt, potrivit specialiștilor responsabili, este un dispozitiv de neegalat pentru a înțelege cu adevărat cum se mișcă planeta noastră.
Singura problemă este că, în prezent, este imposibil ca cele două raze laser să fie identice, iar această asimetrie duce la o nealiniere care generează erori.
Noul algoritm permite corectarea acestor diferențe, iar distanța este de numai nouă zecimale. Astfel, s-a ajuns la concluzia că lungimea totală finală a zilei este de aproximativ șase milisecunde la fiecare două săptămâni.
Ce alte evoluții au devenit cunoscute în urma modificării rotației Pământului?
Mișcările interne și schimbările în masa Pământului afectează în mod direct viteza cu care acesta se rotește în jurul diferitelor puncte. Acesta este motivul pentru care lungimea zilelor variază, de asemenea, din cauza unor probleme cum ar fi gravitația cu Luna și Soarele.
Pământul nu numai că se rotește pe axa sa la viteze ușor diferite, dar suferă și o anumită mișcare pe axa sa. Aceste variații, deși infime, au implicații directe pentru alte științe.
Potrivit șefului de proiect, „fluctuațiile rotației nu sunt importante doar pentru astronomie, ci sunt necesare și pentru a crea modele climatice precise și pentru a înțelege mai bine fenomene meteorologice precum El Niño”.