Din cuprinsul articolului
În lunile de iarnă, organismul are nevoie de un plus de minerale şi vitamine în special din alimentaţie, iar suplimentele trebuie luate doar după consultarea unui profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi medicul de familie sau un nutriţionist.
Acesta poate oferi îndrumări individualizate cu privire la aportul adecvat al unor vitamine esenţiale. De exemplu, în sezonul rece se constată un deficit de vitamina D, care ajută la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea inflamației și la îmbunătățirea funcției inimii.
De asemenea, această vitamină are un rol cheie în susținerea mușchilor și a funcțiilor neurologice prin ajutarea la absorbția calciului în oase și, desigur, în întărirea sistemului imunitar. Medicii spun că vitamina D este unică deoarece poate fi sintetizată de organism atunci când este expusă la lumina soarelui.
Cu toate acestea, este posibil ca unele persoane să nu primească suficientă lumină solară sau să aibă dificultăți în a absorbi vitamina D din surse alimentare. Iată principalele 5 tipuri de alimente care aisugră un aport optim de vitamina D:
1. Somon
Cantitatea de vitamina D poate varia în funcție de peștele pe care îl consumi. Somonul de cresătorei ar conține 25% din conținutul de vitamina D recomandat zilnic. Ca atare, dacă ei vitamina D din surse de pelte, încearcă să optezi pentru somon.
2. Gălbenușurile de ou
Un nou studiu a arătat că un gălbenu de ou întreg conține 218 unități de vitamina D, Simpla preparare a unei fritate sau a unor ouă omletă dimineața îți pot oferi surse excelente de vitamina D.
3. Suc de portocale
În timp ce portocalele în sine sunt mai cunoscute pentru conținutul lor de vitamina C, sucul de portocale este adesea îmbogățit cu adaos de vitamina D. Verifică eticheta de pe sucul tău de portocale pentru a vedea dacă acesta este îmbogățit cu vitamina D.
Un studiu a constatat că atât vitamina D2, cât și vitamina D3 sunt la fel de biodisponibile în sucul de portocale ca și luarea pastilelor de vitamina D, ceea ce înseamnă că organismul le poate absorbi în continuare.
4. Ficat de vită
Ficatul este un aliment bogat în vitamina D. Rețetele cu ficat sunt populare și nu necesită mult timp de preparare.
5. Ciuperci
Dacă cauți vitamina D care nu provine dintr-o sursă animală, ciupercile sunt perfecte. La fel ca noi, ciuperciile creează vitamina D atunci când sunt expuse la lumina soarelui. Ciupercile sunt pline cu vitamina D2, iar o cană de ciuperci sălbatice poate echivala cu aproximativ 136 de unici de vitamina D.