Din cuprinsul articolului
Piramidele sunt una dintre cele mai impresionante construcții create de omenire. Designul lor monumental și misterele din jurul lor continuă să fascineze arheologii și oamenii de știință din întreaga lume.
Acum, un nou studiu publicat în revista Archaeological Prospection a derutat comunitatea științifică, punând la îndoială originea și vârsta celei mai vechi piramide cunoscute până în prezent.
Nu au fost oamenii: cum a fost construită cea mai veche piramidă din lume?
Pentru o lungă perioadă de timp, piramida în trepte a lui Djoser din Egipt, construită în jurul anului 2630 î.Hr. a fost considerată cea mai veche. Cu toate acestea, studii recente sugerează că piramida Gunung Padang din Indonezia este chiar mai veche, cu origini care datează din perioada paleolitică, între 25 000 și 14 000 î.Hr.
Potrivit cercetărilor conduse de Danny Hilman Natawidjaja de la Institutul Indonezian de Știință, nucleul acestei structuri este compus din lavă andesită sculptată cu precizie. Experții propun că Gunung Padang a început ca un deal natural de lavă, care a fost apoi modificat pentru a deveni o structură monumentală.
Dar ceea ce i-a nedumerit cel mai mult pe oamenii de știință au fost tehnicile avansate de construcție folosite, care ar putea data din ultima perioadă glaciară, de acum aproximativ 11 000 de ani.
Studiul publicat în Archaeological Prospection afirmă că „acest sit, alături de altele, cum ar fi Göbekli Tepe din Turcia, ne arată că societățile preagricole aveau capacități pe care noi le-am subestimat de-a lungul istoriei”.
Cu toate acestea, nu toți experții sunt convinși. Flint Dibble, arheolog la Universitatea Cardiff, susține că nu există dovezi clare că straturile îngropate ale piramidei au fost manipulate de oameni. Potrivit acestuia, modelele observate s-ar fi putut forma în mod natural.
În ciuda criticilor, geologul Hilman Natawidjaja invită comunitatea științifică să participe la cercetarea Gunung Padang. „Suntem deschiși la studii suplimentare pentru a verifica constatările noastre. Știința trebuie să fie întotdeauna dispusă să fie provocată”, a spus el.
Care este cea mai înaltă piramidă din lume?
În ciuda credinței populare că cele mai mari piramide se găsesc în Egipt sau Mexic, cea mai înaltă piramidă din lume se află în Guatemala. Cu o înălțime de 170 de metri, La Danta, din situl arheologic El Mirador, este cea mai înaltă piramidă cunoscută până în prezent.
Cea mai înaltă piramidă din lume este situată în Guatemala.
Construită de civilizația mayașă în jurul anului 300 î.Hr., această structură se remarcă nu numai prin înălțimea sa, ci și prin volumul său, cuprinzând aproximativ 2,8 milioane de metri cubi de material.
Cu toate acestea, în ceea ce privește volumul, piramida Cholula din Mexic conduce cu 4,5 milioane de metri cubi, fiind cea mai mare fundație piramidală din lume.