Din cuprinsul articolului
Potrivit studiilor, portocalele pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) și la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL), precum și la menținerea tensiunii arteriale în limite normale.
Din ce în ce mai mulți oameni suferă de creșterea colesterolului în sânge, care apare ca urmare a stresului, consumului de alimente bogate în calorii, precum și din cauza lipsei hidratării corecte.
Pentru prevenirea aterosclerozei – îngustarea vaselor de sânge şi acumularea plăcilor de aterom – medicii recomandă ca încă din tinereţe, dupa vârsta de 25-30 de ani, să se consume alimente sănătoase, inclusiv cât mai multe fructe.
Deși există o serie de medicamente pentru a ţine sub control această afecțiune – hipercolesterolemia -, sunt recomandate şi diverse remedii naturale, precum consumul de legume şi fructe.
De pildă, citricele şi în special portocalele conţin o cantitate mare de pectină, care poate normaliza nivelul colesterolului din sânge.
Fructele vedetă în sezonul rece
Medicii spun că portocalele ajută la controlul nivelului de colesterol în mai multe moduri. Beneficiile sale provin în mare parte atât din conținutul său de fibre, cât și din sterolii vegetali, care împiedică organismul să absoarbă colesterolul din dietă. Mai exact, portocalele conțin fibre solubile care stabilizează nivelul zahărului din sânge și previne absorbția grăsimilor pentru a controla nivelul colesterolului.
Aceste fructe sunt vedeta sezonului rece şi datorită faptului că au nivel ridicat de vitamina C, care are rolul de a-ți întări imunitatea și de a preveni apariția unor infecții în organism.
Nutriționiștii își sfătuiesc constant pacienții care au colesterolul ridicat să mănânce portocalele fără a le stoarce pentru a beneficia de un aport optim de fibre vegetale, care accelerează procesul de digerare a alimentelor.
Valori nutriţionale
Consumul de portocale asigura un aport excelent de vitamina C, pe langa alte tipuri de macro- si micronutrienti, vitamine si minerale. O portocala normala (aproximativ 140 de grame) are:
- Calorii: 66;
- Carbohidrati: 14,8 grame;
- Proteine: 1,3 grame;
- Fibre: 2,8 grame;
- Grasimi: 0,2 grame;
- Vitamina A: 4% din necesarul zilnic.
- Vitamina C: 92% din necesarul zilnic;
- Vitamina B9: 9% din necesarul zilnic;
- Calciu: 5% din necesarul zilnic;
- Potasiu: 5% din necesarul zilnic;
- Fosfor: 3% din necesarul zilnic;
- Magneziu: 4% din necesarul zilnic.
Efectul cardioprotector al consumului de portocale este pus şi pe seama compuşilor fitochimici, cum sunt flavonoidele şi carotenoizii. Conform studiilor, persoanele care consumă zilnic portocale prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta boli de inimă.
În plus, dietele bogate în citrice, inclusiv portocale, pot reduce riscul apariţiei bolilor cronice şi chiar a anumitor tipuri de cancer şi a diabetului.
De ce colesterolul ridicat este periculos pentru sănătate?
- Colesterolul LDL se mai numește și colesterol rău. Nivelurile ridicate de colesterol LDL vă pot afecta negativ sănătatea prin creșterea riscului de probleme cardiace sau accident vascular cerebral.
- Colesterolul HDL este cunoscut ca colesterol bun. Transportă colesterolul rău din sângele tău la ficat și scapă de el. Colesterolul HDL vă protejează organismul de problemele de sănătate.
Nivelurile ridicate de colesterol LDL pot forma o acumulare de placă pe pereții vaselor de sânge. Acest lucru vă blochează vasele de sânge și împiedică circulația sanguină sănătoasă. Vă poate afecta inima și vă poate crește riscul de probleme cardiace sau accident vascular cerebral.