Din cuprinsul articolului
Tensiunea arterială este un indicator esențial al sănătății noastre, iar menținerea valorilor normale este vitală pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.
Tensiunea arterială are două componente:
- presiunea sistolică, numită și tensiunea mare, care se referă la presiunea sanguină înregistrată când inima se contractă,
- presiunea diastolică sau tensiunea mică, înregistrată când inima se relaxează între două contracții.
Tensiune mare și tensiune mică sunt totodată termenii folosiți popular ca sinonime pentru hipertensiune și hipotensiune. Acestea sunt valori anormale ale tensiunii articulare și impun o consultație de cardiologie pentru identificarea cauzei.
Nediagnosticată și netratată, tensiunea arterială anormală poate duce la complicații și chiar la deces.
Cât trebuie să ai tensiunea arterială în funcție de vârstă
Totuși, ce înseamnă „normal” atunci când vorbim despre tensiunea arterială? Valorile pot varia în funcție de vârstă, stil de viață și alți factori individuali.
Tensiunea arterială considerată normală diferă la adulți și copii. Cele mai mici valori se înregistrează la nou-născuți, iar cele mai mari, la vârstnici.
Totodată, există diferențe între femei și bărbați, la vârsta adultă, dar și între rase, cu valori ale tensiunii arteriale puțin mai mari în cazul persoanelor de culoare.
În cele ce urmează, vom afla care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale în funcție de vârstă, cum să le interpretăm corect și ce măsuri putem lua pentru a ne menține sănătatea cardiovasculară.
Tensiunea arterială la copii
- Tensiune arterială sistolică între 60 – 90 mm coloană de mercur (Hg) și diastolică între 20 – 60 mm Hg este considerată normală la nou-născuți.
- Între 2 luni și 1 an, valorile normale sunt deja mai crescute: tensiunea mare (sistolică) trebuie să fie de 87 – 105 mm Hg, iar tensiunea mică (diastolică), de 53 – 66 mm Hg.
- Între 1 și 4 ani vorbim despre tensiune arterială normală când avem tensiunea sistolică de 95 – 105 mm Hg și tensiunea diastolică între 53 – 66 mm Hg.
- Tensiunea arterială normală în cazul preșcolarilor (4-6 ani) este 95 – 110 mm Hg (tensiunea mare sau sistolică), cu 56 – 70 mm Hg (tensiunea mică sau diastolică).
- Copiii ajunși la vârsta școlară ar trebui să aibă, conform medicilor, o tensiune sistolică între 97 – 112 mm Hg și o tensiune diastolică de 57 – 71 mm Hg.
Tensiunea arterială la adolescenți
Între 10 și 18 ani sunt acceptate ca normale valori de 112-128 mm Hg pentru tensiunea mare sau sistolică și de 66 – 80 mm Hg pentru tensiunea mică sau diastolică.
Tensiunea arterială la adulți
La vârsta adultă există câte o singură valoare de referință pentru fiecare dintre cele două tipuri de tensiune arterială, sistolică și diastolică, nu o marjă, ca în cazul copiilor și adolescenților. Acum apar și diferențele în funcție de sex.
La adulții tineri, între 18 și 39 de ani, tensiunea arterială normală este de 110/68 mm Hg (distolică/diastolică) în cazul femeilor și de 119/70 mm Hg în cazul bărbaților, scrie medikali.ro.
La grupa de vârstă 40-59 de ani, tensiunea arterială normală este de 122/74 mm Hg în cazul femeilor și de 124/77 mm Hg în cazul bărbaților.
Tensiunea arterială după 60 de ani
În cazul vârstnicilor sunt admise ca normale valori ușor mai crescute ale tensiunii arteriale decât la grupa de vârstă anterioară. Vorbim despre 139/68 mm Hg în cazul femeilor și de 133/69 mm Hg în cazul bărbaților.