Din cuprinsul articolului
Expresia ”Te iubesc” este esenţială în viața de familie, atât timp cât are în spate o stare corespunzătoare şi e spusă suficient de des, de preferat zilnic.
Iubirea este considerată una dintre cele mai puternice emoţii pe care omul le poate genera şi influenţează pozitiv sistemul imunitar şi pe cel respirator, organismul producând oxitocină, numit şi hormonul iubirii, şi serotonină, cunoscută şi ca hormonul fericirii.
Este devastator să fii nevoit să vezi persoana iubită suferind de demență. Deși afecțiunea provoacă pierderi de memorie, cea mai mare formă de afecțiune verbală pare să aibă un impact profund asupra creierului.
Demența este una dintre principalele cauze de deces. Studiile arată că anumite alimente precum uleiul de măsline sau chiar mersul pe jos regulat pot reduce riscul afecțiunii.
În mod similar, emoțiile puternice pot declanșa amintiri la persoanele cu demență.
E important să spui „te iubesc” persoanelor cu demență
Dr. Wendy Suzuki este profesor de științe neuronale și psihologie la Universitatea din New York. Cercetarea ei se concentrează asupra modului în care creierul nostru păstrează amintirile pe termen lung și asupra efectelor exercițiilor fizice asupra abilităților noastre cognitive.
Neurologul Wendy Suzuki a împărtășit experiența ei de a spune „Te iubesc” părinților ei pentru prima dată, acest lucru fiind o emoție care nu este exprimată deschis în cultura ei. Ea este o japoneza americană de a treia generație.
Era într-o conversație telefonică cu părinții ei când a simțit nevoia să rostească puternica frază din două cuvinte după ce a aflat despre diagnosticul tatălui ei de demență.
A fost „incomod” la început și i-a luat câteva momente înainte să-i spună mamei ei că nu-și spun niciodată „te iubesc” una alteia și că ar trebui să înceapă să-și exprime afecțiunea mai deschis și mai des.
Ea a luat inițiativa de a spune „Te iubesc” mai întâi la sfârșitul apelului, pentru a face mommentul mai puțin incomod. Dr. Wendy spune că tatăl ei s-a simțit mai confortabil când și-a văzut soția și fiica declarându-și dragostea, cu voce tare. Mama „a izbucnit în lacrimi” la finalul apelului.
Totuși, ceea ce s-a întâmplat în apelul următor a surprins-o pe Wendy Suzuki.
De ce emoția declanșează creierul
Rostirea acestor cuvinte magice părinților săi a devenit unul dintre cele mai memorabile momente din viața doctorului neurologului american.
„Am schimbat oarecum dinamica întregii familii a generațiilor de a nu spune că te iubesc. Acesta a fost punctul de vârf în istoria familiei mele”, a spus ea.
Dar scopul poveștii ei este să evidențieze impactul emoțiilor asupra stării de sănătate mintală. Ea a continuat să spună „Te iubesc” mamei ei când și-a sunat părinții înapoi o săptămână mai târziu.
Deși a fost mult mai puțin ciudat cu mama ei, tatăl ei a fost cel care a spus-o primul. Deși tatăl ei nu și-a amintit nimic pentru că era în mijlocul demenței, fraza din cele două cuvinte a rămas intactă în memoria lui.
În calitate de om de știință care studiază memoria, dr. Wendy știa de ce își putea aminti doar un detaliu specific din conversația lor anterioară.
„Rezonanța emoțională face ca amintirile dependente de hipocâmp să rămână”, a spus ea, deși hipocâmpul tatălui ei nu funcționa bine.
Cu toate acestea, rezonanța emoțională a fiicei sale adulte care a cerut pentru prima dată să spună „Te iubesc”, a format o nouă amintire în el.
Emoțiile pozitive sunt esențiale în prevenirea problemelor legate de creier. Atât de mult încât îmbrățișarea celor dragi de mai multe ori pe zi poate reduce drastic riscul bolii Alzheimer.