Din cuprinsul articolului
Un bonus de 100.000 de euro la pensie acordat unui român care a lucrat într-o instituție de stat, respectiv 500.000 de lei. Este vorba de 400 de salarii minime.
Valoarea exorbitantă a fost divulgată de ministrul Mircea Fecheț în cadrul unei emisiuni TV. Acesta a dorit să tragă un semnal de alarmă cu referire la cheltuielile exagerate ale unor instituții guvernamentale și la primele imense acordate unor funcționari publici.
Pentru ce categorie de pensionari se acordă o pensie mai mare cu 40.000 de lei? Au o prevedere specială în lege
În prezent, în contextul scandalului, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva – a clarificat pe pagina sa de Facebook că această primă de pensie are o prevedere în lege:
„Conform legislației în vigoare, respectiv Statutul Personalului Silvic, votat în Parlament, promulgat și publicat în Monitorul Oficial, personalul silvic beneficiază de o gratificație în momentul pensionării”, egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.”, se arată pe pagina de Facebook a Romsilva.
Cum a început scandalul?
„În contractul colectiv de muncă s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii brute, luate în cuantum net”, a spus Fechet.
„Sunt persoane în Regia Națională a Pădurilor Romsilva care la pensionare, conform contractului colectiv de muncă legal discutat cu sindicatul, cu consiliul de administrație, cu conducerea executivă, dar în conformitate cu acel contract colectiv de muncă, persoana respectivă, la pensionare, a încasat 500.000 lei (100.000 € n.r. )”, a precizat ministrul
„În contractul colectiv de muncă, după lungi negocieri între sindicat și conducerea executivă a Regiei Naționale a Pădurii, s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii. Asta se mai întâmplă și în alte regii. Primești unu, primești două, primești nouă.
Ceea ce e cu atât mai halucinant este faptul că cele 10 salarii, dacă citez din memorie formularea respectivă: 10 salarii brute luate în cuantum net. Și am zis: puteați să spuneți 20 de salarii, că măcar discutam sincer unii cu ceilalți. Cum să spui 10 salarii brute luate în cuantum net? Am cerut acum o săptămână lista acestor beneficii obținute de foștii angajați ai regiei”, a amai spus ministrul Mircea Fechet.
Dar cine este pensionarul de lux? Potrivit unor surse din Ministerul Mediului, la Antena 3 CNN, cel care a primit această primă imensă este Teodor Țigan, ex-director al Direcției Silvice Arad. De asemenea, acesta a fost director general interimar al Romsilva între 2020 și 2022.
Conform sursei citate, primele angajaților Romsilva sunt calculate în baza vechimii și a salariului, iar Țigan a avut un salariu mare și mai mult de 30 de ani vechime, așa că a primit cea mai mare primă din zece salarii.
Tot aceleași surse precizează că cele mai multe prime de pensionare din Regia Națională a Pădurilor sunt cuprinse între 20.000 și 30.000 de lei, scrie Newsweek.
Cum justifică Romsilva situația prezentată de Mircea Fechet?
Reprezentanții Romsilva susțin ca „bonusul de circa 500 mii lei prezentat în spațiul public ca fiind încasat la pensionarea unui angajat al Romsilva, este de fapt în cuantumul sumei de 290 mii lei (net) după impozitare și este un caz excepțional. Media bonusurilor acordate în ultimii 2 ani celor 1.267 de angajați care s-au pensionat este de 90 mii lei, sumă netă”.