Sari la conținut

Persoanele cu aceste boli NU ar trebui să mănânce banane. Medic: Pot provoca simptome neplăcute și dureroase

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Bananele sunt unul dintre fructele preferate ale majorității oamenilor, dar există o categorie de persoane care nu ar trebui să le mănânce – cei cu un stomac problematic. Acest avertisment îl împărtășește gastroenterologul Svetlana Ilyashenko. Expertul a explicat necesitatea de a refuza de la consumul acestui fruct de către persoanele cu boli gastrointestinale.

Cine nu ar trebui să mănânce banane?

Specialistul adaugă că bananele nu ar trebui să fie consumate de persoanele cu boli ale tractului gastrointestinal.

„Bananele sunt bogate în substanțe benefice, cum ar fi vitaminele B, vitamina C, fier, calciu, potasiu, fluor și fosfor. Dar consumul acestor fructe este contraindicat în afecțiunile erozivulcerative ale stomacului”, notează Dr. Ilyashenko.

Medicul adaugă că, de asemenea, este mai bine să excludă bananele din dietă pentru persoanele cu sindromul intestinului iritabil.

Dr. Ilyashenko explică faptul că aceste fructe sunt bogate în fibre solubile și zaharuri, care, având în vedere problemele existente cu tractul gastrointestinal, pot provoca simptome neplăcute și dureroase, inclusiv balonare severă și flatulență.

Anterior, gastroenterologul Anastasia Timoschenko a raportat că bananele sunt saturate cu potasiu, motiv pentru care pot dăuna persoanelor cu probleme renale. Rinichii sunt responsabili pentru controlul nivelului de potasiu din sânge, iar bananele bogate în potasiu pot contribui la o supraîncărcare semnificativă a acestui organ.

În plus, medicii avertizează asupra pericolelor de a mânca banane pe stomacul gol. În acest caz, nu numai că nivelul zahărului din sânge crește brusc, dar și mineralele conținute în ele sunt absorbite rapid. Ca urmare, echilibrul de potasiu și magneziu din organism poate fi perturbat, ceea ce poate duce la o întrerupere a activității mușchiului cardiac.

Beneficiile bananelor

Proprietățile utile ale bananelor sunt determinate de compoziția lor chimică bogată și echilibrată, care are un efect bun asupra tuturor organelor și sistemelor omului. Cantitatea de vitamine, oligoelemente, aminoacizi depinde de tipul și gradul de coacere a fructului. Bananele conțin o cantitate semnificativă de acid ascorbic, care întărește sistemul imunitar, încetinește îmbătrânirea, acționează ca un antioxidant puternic și are un efect preventiv împotriva cancerului.

Vitamina A protejează vederea, încetinește dezvoltarea și ușurează evoluția bolilor cardiovasculare. Vitaminele B nu numai că îmbunătățesc starea pielii, unghiilor și părului, dar sunt implicate în ajustarea pozitivă a stării emoționale și psihologice.

Potasiul și magneziul sunt necesare în bolile de inimă. În plus, acestea sunt implicate în întărirea scheletului osos și muscular. Acest lucru este important pentru sportivi și persoanele care efectuează muncă fizică grea. De asemenea, bananele îi ajută prin creșterea rezistenței și adaptarea la sarcini grele. Micronutrienții conținuți în banane mențin echilibrul optim apă-electroliți și elimină excesul de lichid din organism și ameliorează edemele.

Terciul de banane dulce și sățios, datorită conținutului său ridicat de potasiu, ajută la depășirea dependenței de tutun. Dr. Timoschenko sfătuiește să mănânce un sfert de banană în loc de o țigară în timpul perioadei anti-fumat.

Proprietățile utile ale bananelor, în plus față de carbohidrați, vitamine și oligoelemente, sunt determinate de aminoacizi. Aceste fructe conțin trei aminoacizi esențiali pe care organismul uman nu îi poate sintetiza.

Triptofanul normalizează metabolismul, participă la procesele de sinteză, ca urmare a cărora starea de tensiune și anxietate este redusă, sensibilitatea la durere este redusă și somnul natural este normalizat. Triptofanul, transformându-se în serotonină, îmbunătățește starea de spirit și ajută la depășirea furiei sau agresivității.

Lizina promovează absorbția colagenului și a calciului de către organism, ceea ce păstrează și îmbunătățește aspectul unei persoane și, de asemenea, reduce răspunsul cartilajului și al țesutului osos la stres. Datorită acestui fapt, bananele sunt utile pentru recuperarea rapidă după leziuni.

Metionina este un antioxidant puternic, este implicată în sinteza adrenalinei, asigură funcționarea normală a ficatului, îmbunătățește acțiunea hormonilor și a vitaminelor asupra organismului, protejează arterele de depozitele grase, îmbunătățește starea pielii și a părului – o altă proprietate incontestabil utilă a bananelor.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel