Din cuprinsul articolului
Un medic nutriţionist dezvăluie de ce pun englezii acest ingredient în ceai, un obicei excelent pe care și noi ar trebui să-l preluam. Iată de ce. Explicații oferite de dr. Mihaela Bilic, doctor în nutriție.
Pe pagina sa de Facebook, dr. Mihaela Bilic spune că eaiul, în special cel negru, conține taninuri, substanțe care pot reduce semnificativ absorbția fierului din alimente sau suplimente.
De ce pun englezii lapte în ceai?
Așadar, de ce pun englezii lapte în ceai? Ca să blocheze efectul taninurilor! Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, a comentat dr. Mihaela Bilic, însă întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real.
Așa și cu ceaiul: încă din 1970 a fost semnalat efectul inhibitor al ceaiului asupra absorbției fierului. O ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute.
Atenție! Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier
Mihaela Bilic atenționează că ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier, efect pe care ceaiul verde nu îl are. Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punând lapte în ceai, după metoda englezească! Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și, în felul acesta, fierul rămâne neafectat.
Nutriționista spune că o soluție ar mai fi să evităm să bem ceai, atunci când consumăm produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel), ca să evităm anemia și scăderea imunității în sezonul rece.
Obiceiul englezesc de a adăuga lapte în ceai nu este doar o tradiție, ci o strategie nutrițională bine gândită. Așa cum explică dr. Mihaela Bilic, taninurile din ceaiul negru pot interfera cu absorbția fierului, ceea ce poate duce, în timp, la deficiențe de fier și probleme de sănătate, cum ar fi anemia.
Prin adăugarea de lapte, taninurile se leagă de proteinele din lapte, neutralizând astfel acest efect și permițând corpului să absoarbă mai bine fierul din alimente.
Recomandările Mihaelei Bilic ne reamintesc să fim atenți la combinațiile alimentare și să ne adaptăm obiceiurile în funcție de nevoile nutriționale ale corpului, mai ales în sezonul rece, când riscurile de deficiență de vitamine și de fier sunt mai mari.
„De cel pun englezii lapte în ceai? Ca să blocheze efectul taninurilor! (…)Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, însă întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real. Încă din 1970 a fost semnalat efectul inhibitor al ceaiului asupra absorbției fierului.
O ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute. Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier, efect pe care ceaiul verde nu îl are. Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punând lapte în ceai, după metoda englezească! Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectată”, conchide medicul nutriționist.