Sari la conținut

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci un ou în fiecare zi

ou să fie sănătos
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ouăle - o adevărată sursă de proteină

Un ou pe zi. Indiferent dacă le fierbeți, le prăjiți sau le faceți omletă, ouăle sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai sănătoase și accesibile surse de proteine dintr-o dietă.

Ouăle au fost cândva o alegere controversată din cauza preocupărilor legate de grăsimile saturate și colesterol, dar cercetătorii au demonstrat de atunci că ouăle au o serie de beneficii dietetice. Dacă ne uităm la profilul nutrițional al unui ou, acesta are doar 75 de calorii, cu 7 grame de proteine ​​de înaltă calitate.

În plus, un ou conține fier, câteva minerale, vitamine și doar 5 grame de grăsime. Dar ar trebui să le ai zilnic?

Un ou pe zi, beneficii: 1. Pierdere în greutate

Combinația de proteine ​​și grăsimi face ouăle mai sățioase și, la rândul lor, reduce nevoia de foame continuă. Cu mai puține mese, te poți aștepta la pierderea în greutate. În plus, atunci când sunt consumate la micul dejun, ouăle vă susțin metabolismul și vă pot controla și poftele.

2. Întărirea imunității

Se spune că gălbenușul de ou conține vitamina D, care vă poate ajuta să vă recuperați mai repede după răceală și gripă, de exemplu. Ouăle sunt, de asemenea, un excelent întăritor al imunității, deoarece conțin diverse minerale și vitamine necesare pentru a vă menține corpul sănătos, potrivit Medical News Today.

3. Îmbunătățește sănătatea creierului

Când sunt consumate zilnic, ouăle pot îmbunătăți sănătatea cognitivă, deoarece conțin toți nutrienții necesari unei minți grozave. Ouăle conțin vitamina B12, B6, colină și acid folic, care sunt toți nutrienți care reglează starea de spirit și memoria unei persoane.

Un ou pe zi, beneficii: 4. Îmbunătățește colesterolul bun

Colesterolul dă ouălor o reputație proastă de ani de zile, deoarece mulți cred că cresc nivelul de colesterol. Cu toate acestea, atunci când consumați unul sau două ouă în dieta zilnică, acesta îmbunătățesc colesterolul bun.

5. Îți face pielea mai sănătoasă

Ouăle sunt o sursă excelentă de seleniu, cu o porție medie de două ouă care îndeplinește 41% din doza zilnică recomandată. Seleniul este important pentru sănătatea pielii, așa că atunci când mănânci un ou zilnic, acesta îți hrănește pielea și o menține, de asemenea, sănătoasă.

oua
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

6. Îți oferă oase mai puternice

Una dintre cele mai importante funcții ale vitaminei D este de a ne ajuta să menținem oasele sănătoase. Face acest lucru prin îmbunătățirea absorbției calciului în intestin și ajutând la menținerea nivelului nostru de calciu și fosfor într-un interval care promovează creșterea sănătoasă a oaselor și remodelarea osoasă.

Un ou se mândrește cu 6% din necesarul nostru zilnic de vitamina D, așa că adăugarea unuia în farfurie în fiecare zi poate oferi beneficii pentru sănătatea oaselor.

Un ou pe zi, beneficii: 7. Te umple de energie

În timp ce ouăle sunt mici, gălbenușul, în special, este o sursă de nutrienți importanți, cum ar fi vitamina B12, vitamina D și colina, care sunt toate importante pentru a ajuta corpul nostru să proceseze alimentele în energie.

De asemenea, combinația de proteine ​​și grăsimi sănătoase oferă ouălor o oarecare putere de rezistență, astfel încât să vă simțiți sătul pentru mai mult timp.

8. Sănătate mai bună a inimii

Deoarece colesterolul ridicat poate duce la boli de inimă, mulți aleg să evite alimentele care conțin colesterol, cum ar fi ouăle. Cu toate acestea, cercetările au arătat că cea mai mare parte a colesterolului din corpul nostru este produs de ficatul nostru și nu provine din colesterolul pe care îl consumăm.

În plus, s-a demonstrat că nu numai că un consum moderat de ouă nu crește riscul unei persoane de a dezvolta boli de inimă, dar ouăle pot chiar proteja împotriva acesteia.

9. O sănătate mai bună a ochilor

Gălbenușurile de ou conțin doi carotenoizi principali, cei fiind luteina și zeaxantina, care sunt importanți pentru sănătatea ochilor. Acești nutrienți joacă un rol important în dezvoltarea ochilor și în vederea sănătoasă, iar cercetările arată că ar putea chiar ajuta la scăderea riscului de boli oculare comune legate de vârstă.

ou
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un ou pe zi, beneficii: 10. Reduce stresul și anxietatea

Lizina este un aminoacid esențial care se găsește în ouă și are unele beneficii incredibile pentru sănătate. Potrivit unui studiu, pare să reducă anxietatea pe termen lung și stresul acut. Zincul, care se găsește și în ouă, a fost, de asemenea, asociat cu scăderea anxietății, potrivit Harvard Health Publishing.

11. Nivelurile inflamației pot scădea

Dacă te lupți cu inflamația cronică, o dietă antiinflamatoare te poate ajuta. Alimentele care conțin antioxidanți și acizi grași omega-3 sunt deosebit de utile în reducerea inflamației. Și, deși ouăle nu sunt considerate în general un aliment bogat în antioxidanți, ele conțin „proprietăți antioxidante”.

Când ouăle sunt gătite, ele pierd aproximativ jumătate din aceste proprietăți, dar vor păstra în continuare suficient pentru a conta. În plus, ouăle sunt un aliment fortificat cu omega-3, ceea ce le face grozave pentru cei care urmează o dietă antiinflamatoare.

Un ou pe zi, beneficii: 12. Întărește unghiile și părul

Ouăle sunt susținute cu biotină, o vitamină din complexul B care poate juca un rol în dezvoltarea keratinei. Atât părul, cât și unghiile sunt făcute din cheratina.
Părul se bucură de proteine, fier, zinc și vitamina B12, care se găsesc toate în ouă. Așa e, această mâncare puternică va face părul și unghiile să arate excelent în cel mai scurt timp!

13. Îmbunătățește starea de spirit

Dacă începeți să mâncați ouă în fiecare zi, este posibil să observați o creștere a dispoziției. Asta pentru că există o legătură directă între nutrienții din ouă și o sănătate mintală mai bună. Creierul are 60% grăsime, iar cercetările au arătat o legătură între aportul de omega-3, precum cel găsit în ouă, cu îmbunătățirea sănătății mintale.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel