Din cuprinsul articolului
Un ou pe zi. Indiferent dacă le fierbeți, le prăjiți sau le faceți omletă, ouăle sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai sănătoase și accesibile surse de proteine dintr-o dietă.
Ouăle au fost cândva o alegere controversată din cauza preocupărilor legate de grăsimile saturate și colesterol, dar cercetătorii au demonstrat de atunci că ouăle au o serie de beneficii dietetice. Dacă ne uităm la profilul nutrițional al unui ou, acesta are doar 75 de calorii, cu 7 grame de proteine de înaltă calitate.
În plus, un ou conține fier, câteva minerale, vitamine și doar 5 grame de grăsime. Dar ar trebui să le ai zilnic?
Un ou pe zi, beneficii: 1. Pierdere în greutate
Combinația de proteine și grăsimi face ouăle mai sățioase și, la rândul lor, reduce nevoia de foame continuă. Cu mai puține mese, te poți aștepta la pierderea în greutate. În plus, atunci când sunt consumate la micul dejun, ouăle vă susțin metabolismul și vă pot controla și poftele.
2. Întărirea imunității
Se spune că gălbenușul de ou conține vitamina D, care vă poate ajuta să vă recuperați mai repede după răceală și gripă, de exemplu. Ouăle sunt, de asemenea, un excelent întăritor al imunității, deoarece conțin diverse minerale și vitamine necesare pentru a vă menține corpul sănătos, potrivit Medical News Today.
3. Îmbunătățește sănătatea creierului
Când sunt consumate zilnic, ouăle pot îmbunătăți sănătatea cognitivă, deoarece conțin toți nutrienții necesari unei minți grozave. Ouăle conțin vitamina B12, B6, colină și acid folic, care sunt toți nutrienți care reglează starea de spirit și memoria unei persoane.
Un ou pe zi, beneficii: 4. Îmbunătățește colesterolul bun
Colesterolul dă ouălor o reputație proastă de ani de zile, deoarece mulți cred că cresc nivelul de colesterol. Cu toate acestea, atunci când consumați unul sau două ouă în dieta zilnică, acesta îmbunătățesc colesterolul bun.
5. Îți face pielea mai sănătoasă
Ouăle sunt o sursă excelentă de seleniu, cu o porție medie de două ouă care îndeplinește 41% din doza zilnică recomandată. Seleniul este important pentru sănătatea pielii, așa că atunci când mănânci un ou zilnic, acesta îți hrănește pielea și o menține, de asemenea, sănătoasă.
6. Îți oferă oase mai puternice
Una dintre cele mai importante funcții ale vitaminei D este de a ne ajuta să menținem oasele sănătoase. Face acest lucru prin îmbunătățirea absorbției calciului în intestin și ajutând la menținerea nivelului nostru de calciu și fosfor într-un interval care promovează creșterea sănătoasă a oaselor și remodelarea osoasă.
Un ou se mândrește cu 6% din necesarul nostru zilnic de vitamina D, așa că adăugarea unuia în farfurie în fiecare zi poate oferi beneficii pentru sănătatea oaselor.
Un ou pe zi, beneficii: 7. Te umple de energie
În timp ce ouăle sunt mici, gălbenușul, în special, este o sursă de nutrienți importanți, cum ar fi vitamina B12, vitamina D și colina, care sunt toate importante pentru a ajuta corpul nostru să proceseze alimentele în energie.
De asemenea, combinația de proteine și grăsimi sănătoase oferă ouălor o oarecare putere de rezistență, astfel încât să vă simțiți sătul pentru mai mult timp.
8. Sănătate mai bună a inimii
Deoarece colesterolul ridicat poate duce la boli de inimă, mulți aleg să evite alimentele care conțin colesterol, cum ar fi ouăle. Cu toate acestea, cercetările au arătat că cea mai mare parte a colesterolului din corpul nostru este produs de ficatul nostru și nu provine din colesterolul pe care îl consumăm.
În plus, s-a demonstrat că nu numai că un consum moderat de ouă nu crește riscul unei persoane de a dezvolta boli de inimă, dar ouăle pot chiar proteja împotriva acesteia.
9. O sănătate mai bună a ochilor
Gălbenușurile de ou conțin doi carotenoizi principali, cei fiind luteina și zeaxantina, care sunt importanți pentru sănătatea ochilor. Acești nutrienți joacă un rol important în dezvoltarea ochilor și în vederea sănătoasă, iar cercetările arată că ar putea chiar ajuta la scăderea riscului de boli oculare comune legate de vârstă.
Un ou pe zi, beneficii: 10. Reduce stresul și anxietatea
Lizina este un aminoacid esențial care se găsește în ouă și are unele beneficii incredibile pentru sănătate. Potrivit unui studiu, pare să reducă anxietatea pe termen lung și stresul acut. Zincul, care se găsește și în ouă, a fost, de asemenea, asociat cu scăderea anxietății, potrivit Harvard Health Publishing.
11. Nivelurile inflamației pot scădea
Dacă te lupți cu inflamația cronică, o dietă antiinflamatoare te poate ajuta. Alimentele care conțin antioxidanți și acizi grași omega-3 sunt deosebit de utile în reducerea inflamației. Și, deși ouăle nu sunt considerate în general un aliment bogat în antioxidanți, ele conțin „proprietăți antioxidante”.
Când ouăle sunt gătite, ele pierd aproximativ jumătate din aceste proprietăți, dar vor păstra în continuare suficient pentru a conta. În plus, ouăle sunt un aliment fortificat cu omega-3, ceea ce le face grozave pentru cei care urmează o dietă antiinflamatoare.
Un ou pe zi, beneficii: 12. Întărește unghiile și părul
Ouăle sunt susținute cu biotină, o vitamină din complexul B care poate juca un rol în dezvoltarea keratinei. Atât părul, cât și unghiile sunt făcute din cheratina.
Părul se bucură de proteine, fier, zinc și vitamina B12, care se găsesc toate în ouă. Așa e, această mâncare puternică va face părul și unghiile să arate excelent în cel mai scurt timp!
13. Îmbunătățește starea de spirit
Dacă începeți să mâncați ouă în fiecare zi, este posibil să observați o creștere a dispoziției. Asta pentru că există o legătură directă între nutrienții din ouă și o sănătate mintală mai bună. Creierul are 60% grăsime, iar cercetările au arătat o legătură între aportul de omega-3, precum cel găsit în ouă, cu îmbunătățirea sănătății mintale.