Din cuprinsul articolului
Colorantul roșu interzis. U.S. Food and Drug Administration (FDA) a interzis utilizarea vopselei roșii nr. 3, un colorant alimentar sintetic adăugat în mod obișnuit pentru a da alimentelor o culoare roșu vișiniu strălucitor, invocând potențiale riscuri de cancer.
În urma interdicției actuale, producătorii care includ Red No. 3 în alimente și medicamente mai au timp până la 15 ianuarie 2027, pentru produsele alimentare, și 18 ianuarie 2028, pentru medicamente, pentru a-și reformula produsele.
Colorantul roșu din alimente și medicamente interzis din cauza riscului de cancer
Actuala decizie a FDA de a interzice utilizarea colorantului controversat în alimente, băuturi, medicamente orale și suplimente alimentare vine la aproape 35 de ani după ce a interzis utilizarea acestuia în produse cosmetice din cauza riscurilor de cancer găsite în studiile pe animale.
„FDA revocă autorizația de utilizare a FD&C Red No. 3 pe baza Clauzei Delaney din Legea Federală pentru Alimente, Medicamente și Cosmetice (FD&C Act). Clauza Delaney, adoptată în 1960, ca parte a Amendamentului privind aditivii de culoare. conform Legii FD&C, interzice autorizarea FDA a unui aditiv alimentar sau a unui aditiv colorant dacă s-a constatat că induce cancer la oameni sau animale”, se arată în comunicatul de presă al FDA.
În ciuda faptului că a fost interzis în medicamentele și cosmeticele topice din 1990 din cauza efectelor sale cancerigene la șobolani, trei decenii mai târziu, Red Dye No. 3 se găsește încă în mii de produse populare, inclusiv bomboane, gustări și articole cu aromă de fructe.
Oamenii merită alimente fără aditivi alimentari nocivi
Centrului pentru Știință în Interesul Public (CSPI), un grup lider de advocacy pentru siguranța alimentară, a solicitat FDA să interzică complet utilizarea acestuia în 2022.
„Toți americanii merită alimente fără aditivi alimentari nocivi. Îndepărtarea Red 3 și a altor substanțe chimice alimentare nesigure și inutile din aprovizionarea noastră cu alimente este un pas esențial pentru protejarea consumatorilor.
Sperăm să vedem FDA și Congresul acționând în curând pentru a reforma sistemele de reglementare federale care nu sunt corecte. au permis substanțelor chimice nesigure să pătrundă și să rămână în aprovizionarea noastră cu alimente atât de mult timp”, a declarat Thomas Galligan, cercetător CSPI pentru aditivi și suplimente, potrivit Health
FDA a investigat anterior o legătură potențială între coloranții artificiali, inclusiv Red No. 3, și hiperactivitate la copii. Deși comitetul reunit în 2011 nu a găsit o relație directă cauză-efect, raportul lor a concluzionat:
„Coloranții alimentari artificiali nu sunt o cauză principală a ADHD, dar pot contribui semnificativ la unele cazuri și pot împinge în mod aditiv. un tânăr peste pragul de diagnostic”.
Colorantul roșu în alimentele tale preferate
Colorantul roșu se ascunde în mai multe produse decât ați putea crede. Colorantul roșu se găsește și în articolele de zi cu zi, cum ar fi anumite mărci de cireșe maraschino, deserturi congelate, băuturi cu aromă de căpșuni, batoane de prăjituri cu căpșuni, siropuri pentru tuse, picături pentru tuse, vitamine gumate, și chiar și niște prăjituri cu gustări, glaturi și prăjituri decorate cu glazură roșie, potrivit Healthline.
Și lista nu se termină aici. Potrivit CSPI, o căutare a bazei de date privind produsele alimentare de marcă a Departamentului Agriculturii din SUA a dezvăluit un număr uimitor de 9.201 de produse alimentare care conțin Red No. 3, multe dintre ele de la unele dintre cele mai mari companii alimentare din țară.