Sari la conținut

Sfaturi importante ca să nu faci CANCER de col uterin

durere pelvina
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Cancer de col uterin

Sfaturi importante pentru femei. Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer. Potrivit medicilor, în România, anual, peste 2000 de femei îşi pierd viaţa în urma acestei boli, deşi există un program guvernamental prin care imunizarea adolescenţilor este gratuită.

Vaccinarea anti-HPV şi screeningul sunt soluţii care pot preveni mii de decese premature din cauza cancerului de col uterin.

Percepția privind prevenirea infecției cu HPV, mai ales în rândul părinților, trebuie schimbată, astfel încât să fie cât mai aproape de realitate, deoarece ei sunt cei care iau o decizie importantă pentru copiii lor, spune coordonatorul grupului de vaccinologie al Societății Române de Medicină a Familiei, doctor Gindrovel Dumitra. Medicul spune care este situația actuală în cazul vaccinului HPV, potrivit RRA.

Persoanele vaccinate nu se vor îmbolnăvi

cancer de col uterin
Sursă foto: Getty Images

„În acest moment, vaccinul HPV este disponibil în regim gratuit atât pentru fete, cât și pentru băieți cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, dar și pentru orice femeie care are vârsta mai mare de 19 ani până la 45 de ani, într-un mecanism de compensare 50%. Trebuie să înțelegem că persoanele care sunt vaccinate nu se vor îmbolnăvi de infecția cu HPV, infecție care este capabilă să genereze toate celelalte mecanisme care duc la apariția în final a cancerului de col uterin”, spune Gindrovel Dumitra.

Dr. Gindrovel Dumitra a mai adăugat că în privința prevenirii infecției cu HPV, există dovezi conform cărora se va putea ajunge la schimbarea metodelor de screening, astfel încât se va putea testa și infecția produsă de HPV, nu doar leziunea produsă de virus.

Simptome-cheie pentru cancerul de col uterin

  • Sângerări anormale;
  • Sângerări între menstruații;
  • Sângerări după contact sexual;
  • Sângerări după menopauză. Aceste sângerări pot fi cauzate de fragilitatea țesutului canceros sau de vasele de sânge care sângerează ușor.

Durere în timpul actului sexual sau dureri abdominale

  • Inflamația colului uterin sau prezența unei tumori poate provoca dureri în timpul actului sexual sau dureri persistente în zona inferioară a abdomenului, lombară sau pelvină;
  • Oboseală neobișnuită și epuizare;
  • Sângerările frecvente pot duce la anemie, ceea ce determină senzația de oboseală cronică.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel