Sari la conținut

7 produse de uz casnic care te pot îmbolnăvi de cancer. Deși sunt toxice, le folosești zilnic

produse uz casnic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Produse de uz casnic toxice

Produse de uz casnic care te pot îmbolnăvi de cancer. Aparent inofensive, anumite articole precum sticlele de plastic, insecticidele, covoarele sau saltelele pot expune oamenii la substanțe cancerigene sau toxice.

Pe măsură ce aerul devine toxic și expunerea la substanțe chimice crește cu fiecare an care trece, este important să protejăm sănătatea de factorii de mediu care ar putea crește riscul de boli mortale precum cancerul.

Carcinogenii sunt substanțe care pot provoca cancer, dar nu înseamnă că persoana expusă la acestea va dezvolta cu siguranță cancer. Cantitatea și durata expunerii și genetica joacă un rol în stabilirea faptului că o persoană expusă la substanțe cancerigene va ajunge sau nu cu cancer.

Cancerele cauzate de expunerile involuntare la agenți cancerigeni de mediu pot apărea mai mult la lucrătorii din anumite industrii care pot fi expuși la agenți cancerigeni la locul de muncă.

Este important să vă păstrați alimentele corect, să gătiți cu atenție și să scăpați de articolele care ar putea provoca cancer.

Iată o listă a celor mai comune articole de uz casnic ce pot conține cancerigen.

Produse de uz casnic care pot produce cancer: 1. Vopsea

Vaporii vopselelor vă pot expune la substanțe toxice sau cancerigeni precum benzenul, toluenul și etilbenzenul, în afară de alte metale grele care pot prezenta un risc semnificativ pentru sănătate, inclusiv cancerul.

Aceste substanțe pot provoca, de asemenea, probleme respiratorii, reacții alergice și iritații ale pielii.

Cuptor cu microunde
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

2. Recipiente sau sticle de plastic

Dacă vă păstrați alimentele în recipiente de plastic sau beți din sticle de plastic, este posibil să fiți expus la microplastice sau la substanțe chimice nocive.

Breastcancer.org spune că toate materialele plastice pot scurge substanțe chimice dacă sunt zgâriate sau încălzite, iar substanțele de expunere precum bisfenolul A (BPA) pot crește riscul de cancer.

Microplasticele canceroase pot pătrunde în organism atunci când mâncați alimentele păstrate în el, la inhalare sau la expunerea pielii.

Produse de uz casnic care pot produce cancer: 3. Vase antiaderente

În timp ce vasele de teflon sau antiaderente sunt considerate sigure pentru gătit, supraîncălzirea tigăilor sau wok-urilor sau folosirea lor atunci când stratul se desprinde poate elibera vapori toxici care ar putea cauza cancer.

Cu toate acestea, în ultimii ani, vasele de teflon au fost considerate sigure și fără PFOA, ceea ce le face sigure pentru gătit.

Conform American Cancer Society, nu există riscuri dovedite pentru oameni de la noile antiaderențe fără PFOA. Dacă ați cumpărat vase de gătit din teflon înainte de 2013 și încă le utilizați, este timpul să le aruncați, deoarece ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră.

lumanare parfumata
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

4. Lumânări

Utilizarea lumânărilor parfumate poate crește riscul de cancer, deoarece eliberează particule și anumiți compuși organici volatili în aer. Unii oameni pot dezvolta alergii sau dureri de cap în timp ce ard astfel de lumânări.

5. Insecticide

Insecticidele ar putea crește riscul de cancer și în special la copii. Conform Pesticide Action Network, mai multe studii arată că expunerea la pesticide în timpul sarcinii și copilăriei poate crește riscul de cancer la copii.

Potrivit unui studiu publicat în CFP MFC, există o asociere puternică între expunerea la pesticide și tumorile solide.

Produse de uz casnic care pot produce cancer: 6. Covoare

Copiii mici pot petrece mult timp jucându-se în interior pe covoare, iar acest lucru ar putea prezenta riscul de cancer pentru ei. Departamentul de Control al Substanțelor Toxice din California spune că covoarele sunt cele mai mari surse potențiale de expunere semnificativă și pe scară largă la PFAS, în special pentru copii. Expunerea la PFAS ar putea crește riscul de cancer.

7. Saltele

Potrivit Environmental Working Group, spuma poliuretanică din multe saltele poate avea compuși organici volatili potențial dăunători, iar expunerea la aceștia poate provoca o serie de probleme de sănătate, de la probleme respiratorii la risc crescut de cancer pe termen lung.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel