Din cuprinsul articolului
Donald Trump scoate SUA din OMS din cauza gestionării defectuoase a pandemiei de COVID-9. Avalanșă de ordine executive semnate chiar din prima zi de mandat.
După o zi de la ceremonia învestitirii, Donald Trump a semnat o serie de ordine executive pentru a limita imigraţia şi retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Acest lucru pune în pericol eforturile globale de a frâna schimbările climatice, scrie AFP, preluat de Agerpres.
De asemenea, Trump nu a luat măsuri imediate pentru a creşte tarifele, o promisiune cheie a campaniei, dar a declarat că ar putea impune taxe de 25% asupra Canadei şi Mexicului la 1 februarie.
Avalanșă de ordine executive semnate chiar din prima zi de mandat
Donald Trump a semnat numeroase ordine executive pe 21 ianuarie, iar printre acestea se numără și:
- Acordarea graţierii şi comutarea pedepselor pentru persoanele care au legătură cu revoltele din 6 ianuarie;
- Declararea imigraţiei ilegale la graniţa dintre SUA şi Mexic drept o urgenţă naţională;
- Desemnarea cartelurilor criminale drept organizaţii teroriste;
- Anularea acordării automate a cetăţeniei pentru copiii născuţi în SUA ai imigranţilor ilegali;
- Suspendarea programului american de reinstalare a refugiaţilor timp de patru luni;
- Crearea Departamentului pentru eficienţă guvernamentală sau DOGE (care va fi condus de Elon Musk):
- Abordarea legii federale care interzice TikTok;
- Tragerea la răspundere a foştilor oficiali guvernamentali „pentru interferenţa în alegeri”;
- Scoaterea SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii;
- Declararea unei urgenţe energetice naţionale pentru a permite extragerea de resurse suplimentare, inclusiv forarea în Alaska;
- „Protejarea femeilor împotriva ideologiei radicale de gen”.
Donald Trump a retras SUA din OMS, din prima zi de mandat. „Ne-a jefuit”
Președintele Trump a declarat luni că Statele Unite vor ieşi din Organizaţia Mondială a Sănătăţii din cauza gestionării greşite a pandemiei de COVID-19 şi alte crize sanitare internaţionale.
Trump a declarat că OMS nu a reuşit să acţioneze independent de „influenţa politică nepotrivită a statelor membre ale OMS„ şi a solicitat „plăţi nedrept de oneroase” din partea Statelor Unite, care sunt disproporţionate faţă de sumele furnizate de alte ţări mai mari, cum ar fi China.
„OMS ne-a jefuit, toată lumea jefuieşte Statele Unite. Acest lucru nu se va mai întâmpla”, a spus Trump la semnare.
Măsura înseamnă că Statele Unite vor părăsi agenţia de sănătate a Organizaţiei Naţiunilor Unite peste 12 luni şi vor opri toate contribuţiile financiare la activitatea sa.
Statele Unite sunt de departe cel mai mare susţinător financiar al OMS, contribuind cu 18 % la finanţarea sa totală. Cel mai recent buget pe doi ani al OMS, pentru 2024-2025, a fost de 6,8 miliarde de dolari.
Retragerea lui Trump din OMS nu este neaşteptată. El a luat măsuri pentru a părăsi organismul în 2020, în timpul primului său mandat de preşedinte, acuzând OMS că a sprijinit eforturile Chinei de a „induce lumea în eroare” cu privire la originile COVID, scrie news.ro.
OMS neagă vehement acuzaţia şi afirmă că a continuat să facă presiuni asupra Beijingului pentru a împărtăşi date care să determine dacă COVID a apărut în urma contactului oamenilor cu animale infectate sau datorită cercetării unor virusuri similare într-un laborator naţional.
Reacția OMS
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis marţi că regretă ordinul executiv semnat de preşedintele american, Donald Trump, care demarează procesul de retragere a Statelor Unite din organizaţie, informează DPA şi AFP.
Purtătorul de cuvânt al organizaţiei cu sediul la Geneva speră la „un dialog constructiv cu autorităţile americane”.
„Sperăm că Statele Unite îşi vor revizui poziţia şi se vor angaja într-un dialog constructiv pentru binele sistemelor de sănătate şi al sănătăţii a milioane de persoane din lumea întreagă”, a subliniat acesta.
Statele Unite, care au antamat deja demersurile pentru a ieşi din OMS în 2020, în timpul primului mandat al lui Trump, sunt principalul donator şi partener al acestei organizaţii din cadrul ONU. Potrivit OMS, SUA contribuie la finanţarea OMS printr-o cotizaţie indexată din PIB, dar şi prin contribuţii voluntare.
Ieşirea SUA din organizaţie ar urma să declanşeze o restructurare semnificativă a instituţiei şi ar putea pune în pericol eforturile mondiale în materie de sănătate publică, mai ales în ceea ce priveşte monitorizarea şi lupta împotriva epidemiilor.