Din cuprinsul articolului
Ce cred românii despre ideea ieșirii din NATO a fost întrebarea care a fost pusă într-un sondaj recent realizat de INSCOP. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane, cu o marjă de eroare de ± 3%.
Astfel, conform sondajului, 90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO, un nivel record de adeziune față de Organizația Nord-Atlantică, conform sondajulșui ale cărui rezultate au fost publicate astăzi.
Influența pozitivă SUA și UE vs. Rusia și China asupra României
80.4% dintre participanții la sondaj consideră că SUA și UE au mai degrabă o influență pozitivă asupra României (față de 61.8% în septembrie 2021). 9% din totalul eșantionului/populației este de părere că Rusia și China au mai degrabă o influență pozitivă asupra României (față de 16.5% în septembrie 2021). Ponderea non-răspunsurilor este de 10.6%.
Potrivit acelorași cercetări, bazate pe date culese la sfârșitul anului trecut, peste jumătate dintre români se simt expuși la dezinformare și la știri false prin canalele de televiziune și prin rețelele de socializare, iar mai mult de trei sferturi spun că opțiunile lor de vot la ultimele alegeri au fost afectate de acest fenomen.
Ce cred românii despre posibilitate ieșirii României din Uniunea Europeană (Ro-Exit)
88.1% dintre români se opun ideii ca România să iasă din Uniunea Europeană (față de 71.7% în ianuarie 2022), în timp ce 9.4% ar fi de acord cu o asemenea perspectivă (față de 25.2% în ianuarie 2022). 2.5% nu știu sau nu răspund.
Apartenența României la Uniunea Europeană este văzută ca un avantaj de 73% dintre respondenți, iar 78% cred că viitorul economic al țării noastre depinde de aceasta. Totuși, peste jumătate dintre români cred că România ar trebui să pună pe primul loc interesele naționale, chiar dacă asta înseamnă să încalce regulile UE.
Patriotism economic, interes național, conspirații
Cercetarea mai arată că peste jumătate dintre români consideră că autoritățile acționează mai degrabă în interesul altor țări, că economia este controlată de străini, că statul ajută mai mult multinaționalele decât companiile românești sau că există o înțelegere a țărilor mai bogate pentru a păstra România în sărăcie.
62.4% dintre respondenți sunt de părere că resursele naturale ale României ar trebui exploatate doar de companii românești (față de 69.7% în ianuarie 2022), în timp ce 34.9% consideră că resursele naturale ale României ar trebui exploatate de orice companie românească sau străină care lucrează eficient (față de 28.5% în ianuarie 2022). 2.7% nu știu sau nu răspund.
Totodată, cercetarea arată că peste 60% dintre români cred că sunt văzuți ca cetățeni de rang inferior în Europa, dar consideră că România este cultural superioară țărilor occidentale.
Deși 70% ar vota un partid naționalist, doar 33% ar face asta dacă partidul ar propune ieșirea din UE și doar 16% dacă ar propune apropierea de Rusia.