Sari la conținut

Doctor: Acest fruct purifică sângele. Este aur pentru vasele de sânge

fructele
Sursa foto: arhiva doctorul zilei
Lista fructelor bune pentru diabet

Acest fruct roșu suculent oferă antioxidanți, fibre și multe altele pentru a vă menține sănătoși.

Rodiile sunt delicioase, iar semințele lor roșu rubiniu sunt un plus pentru rețete. Și în timp ce popularitatea lor în America este relativ nouă, potrivit unui studiu din 2020 publicat în Foods , rodiile au fost un aliment de bază în alte culturi de mii de ani. Originar din Iran și nordul Indiei, fructul dulce a fost mult timp cultivat și consumat în regiunile mediteraneene din Asia, Africa și Europa. Acestea sunt reprezentate în arta și mitologia Egiptului antic și sunt chiar menționate în Vechiul Testament al Bibliei.

În plus față de o istorie bogată, rodiile au unele beneficii serioase pentru sănătate.

Patru dintre principalele beneficii pentru sănătate ale rodiilor despre care ar trebui să știți:

Atât sucul de rodie, cât și arilsul de rodie (aka semințele suculente) oferă unele beneficii nutriționale impresionante. Iată defalcarea nutrițională pentru o porție din fiecare.

Conform USDA, 1 cană de suc de rodie conține:

  • 134 calorii
  • 0 g proteine
  • 0,7 g grăsime
  • 33 g carbohidrați
  • Mai mult. Adevărul vă va surprinde
  • 0 g fibre
  • 533 mg potasiu
  • 60 ug folat
  • 22 mg sodiu

Potrivit USDA , jumǎtate de cană de rodie conține:

  • 120 calorii
  • 2 g proteine
  • 2 g grăsimi
  • 26g carbohidrați
  • 6 g fibre
  • 15 mg vitamina C
  • Mai mult.
  • 280 mg potasiu
  • 0 mg sodiu

Beneficiile rodiilor pentru sănătate

Iată doar câteva dintre beneficiile pe care le vei obține dacă incluzi în mod regulat rodiile în dieta ta.

Sănătate digestivă

„Nucile sunt bogate în fibre”, spune Dr. Pathak MS RD , un nutriționist și specialist certificat în îngrijirea și educarea diabetului. Ghidurile dietetice pentru americani pentru 2020-2025 recomandă ca femeile adulte să consume 22-28 de grame de fibre pe zi, iar bărbații adulți să consume 28-34 de grame. Având în vedere că 1/2 cană de semințe de rodie conține 3,5 grame de fibre, puteți face o umflătură semnificativă în obiectivul dvs. de fibre prin adăugarea de rodie la bolul dvs. de iaurt de dimineață.

Unul dintre cele mai imediate beneficii ale consumului de suficiente fibre este îmbunătățirea sănătății digestive. Potrivit resursei Bibliotecii Naționale de Medicină a SUA, MedlinePlus , consumul suficient de fibre ajută la îmbunătățirea digestiei și la prevenirea constipației – două beneficii pe care le puteți observa imediat. Un lucru de reținut este că veți obține fibre doar din consumul de semințe de rodie, nu și din consumul de suc de rodie.

Sănătatea inimii

Consumul suficient de fibre – inclusiv fibrele găsite în semințele de rodie – este, de asemenea, legat de îmbunătățirea sănătății inimii. Conform unei revizuiri din 2021 în Current Cardiology Reports, persoanele cu cel mai mare aport de fibre au avut un risc semnificativ redus de boli de inimă.

Cercetătorii sugerează că această reducere se datorează capacității fibrelor de a reduce colesterolul LDL (rău), scăderea tensiunii arteriale și reducerea inflamației. Patak menționează, de asemenea, că rodiile sunt bogate în potasiu, despre care Asociația Americană a Inimii spune că este un nutrient important atunci când vine vorba de prevenirea hipertensiunii arteriale, un factor de risc pentru bolile de inimă. Acest fruct este extrem de bun pentru prevenirea (adică profilaxia) îmbătrânirii: conține substanța urolitină A, al cărei mecanism de acțiune este prin menținerea capacității celulelor de a-și reînnoi mitocondriile – adică celulele care produc energie.

Managementul diabetului

Sucul de rodie poate fi util pentru persoanele cu diabet de tip 2, spune Dr. Pathak. De exemplu, un studiu din 2019 publicat în Clinical Nutrition ESPEN a constatat că participanții cu diabet de tip 2 care au băut aproximativ 200 ml de suc de rodie pe zi au avut o tensiune arterială mai scăzută (atât sistolică, cât și diastolică) după șase săptămâni.

O revizuire din 2019 în Molecular Nutrition & Food Research sugerează că sucul de rodie ajută la reglarea metabolismului lipidic (modul în care organismul dumneavoastră descompune și utilizează grăsimile) la persoanele cu diabet de tip 2. Toate acestea pot reduce riscul de boli de inimă la pacienții cu diabet de tip 2 care prezintă un risc mai mare.Potrivit unei revizuiri 2022 în Antioxidants , există, de asemenea, o mulțime de dovezi care arată că anumiți compuși din rodii pot fi asociați cu valori mai bune ale zahărului din sânge și pot proteja împotriva stresului oxidativ și a deteriorării celulelor, care pot agrava rezultatele de sănătate pentru persoanele cu diabet de tip 2.

Proprietăți antioxidante

„Rodiile sunt bogate în antociani, care sunt antioxidanți puternici și sunt, de asemenea, responsabili pentru frumoasa lor culoare roșu rubiniu”, spune Sarah Pflugrad, MS, RD , nutriționist și educator în nutriție. Ea explică faptul că acești antioxidanți sunt principalul motiv pentru care experții cercetează potențialele beneficii pentru sănătate ale rodiilor.

Acest ceai de plante reglează hormonii

„Inflamația cronică de grad scăzut este cunoscută ca fiind cauza principală a multor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2”, explică Pflugrad. Experții consideră că antioxidanții găsiți în rodii pot ajuta la contracararea acestei inflamații și, astfel, la reducerea riscului acestor și altor afecțiuni de sănătate, potrivit unei revizuiri din 2021 în International Journal of Functional Nutrition .

Cum se mănâncă rodia

Rodiile sunt delicioase atunci când sunt consumate ca atare, dar poate fi dificil să îndepărtezi semințele. Dacă doriți o modalitate mai convenabilă de a obține semințele, cumpărați-le la ceașcă de la piața dvs. locală. „Eu și copiii mei adorăm semințele suculente și crocante (arils) și ne place să le mâncăm ca atare”, spune Pathak. El recomandă, de asemenea, utilizarea lor ca topping pentru iaurt sau salată , în interiorul sandwich-urilor sau ca umplutură pentru plăcinte .

Ca toate alimentele, rodiile nu au proprietăți magice pentru sănătate și nu vor face sau desface o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, ele sunt delicioase și versatile și există dovezi convingătoare că fibrele din semințele de rodie pot promova sănătatea digestivă și pot reduce riscul de boli cardiovasculare. Există, de asemenea, dovezi că anumiți compuși care se găsesc în rodii (și în concentrații mai mari în sucul de rodii) pot ajuta la reducerea inflamației, pot promova un control mai bun al zahărului din sânge și pot reduce riscul mai multor afecțiuni cronice. Sunt o mulțime de beneficii în aceste semințe mici!

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel