Sari la conținut

Creierul se curăță singur în timpul somnului. Ce somnifere blochează acest proces

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

După un somn ca la carte, ești mai concentrat, te simți mai relaxat, iar dispoziția și energia sunt mai bune. Dar lucrurile se complică atunci când nu dormi suficient, iar sănătatea are de suferit.

Un studiu recent dezvăluie cum somnul profund contribuie la eliminarea deșeurilor acumulate în creier pe parcursul zilei, un proces esențial pentru menținerea sănătății neurologice.

Un neurotransmițător joacă un rol central

Cercetătorii danezi au descoperit că norepinefrina, un neurotransmițător cheie, joacă un rol central în acest proces de „curățare” a creierului, numit sistemul glimfatic.

Cercetarea atrage atenţia, totodată, că somniferele blochează acest proces. Somnul profund are un rol esențial în curățarea creierului, similar cu modul în care funcționează o mașină de spălat vase, arată o nouă descoperire științifică. Pastilele de dormit reduc cu 50% acest proces natural de curățare a creierului.

Oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că procesul de curățare este orchestrat de o moleculă numită norepinefrină, care este eliberată de creier la fiecare 50 de secunde în timpul somnului profund.

„Este ca și cum ai porni mașina de spălat vase înainte de a merge la culcare și te-ai trezi cu un creier curat”, explică profesorul Maiken Nedergaard de la Universitatea Rochester din New York, autorul principal al studiului, citat de Mediafax.

Cercetătorii au descoperit că norepinefrina face vasele de sânge să se contracte și să se dilate ritmic, ca o pompă care ajută la eliminarea deșeurilor din creier. Dr. Natalie Hauglund, de la Universitatea din Copenhaga și Oxford, compară acest proces cu un dirijor care coordonează o orchestră.

Medicamente
Sursă foto: Getty Images

Pastilele de somn pot fi dăunătoare

Somniferele, precum zolpidemul, pot perturba însă semnificativ acest proces natural de curățare. În experimentele pe șoareci, cercetătorii au observat că pastilele de dormit reduc cu 50% undele de noradrenalină și cu 30% eficiența procesului de curățare, deși animalele adormeau mai repede.

Aceste descoperiri sunt relevante și pentru oameni, deoarece avem același sistem de curățare a creierului. Dr. Hauglund avertizează că persoanele care iau medicamente pentru somn ar trebui să fie conștiente că este posibil să nu beneficieze de toate avantajele unui somn natural și sănătos.

Studiul, publicat în revista Cell, oferă noi perspective despre legătura dintre somnul insuficient și bolile neurologice, precum Alzheimer, și deschide calea către dezvoltarea unor metode mai bune pentru asigurarea unui somn odihnitor și benefic.

„Acum că știm că norepinefrina conduce acest proces, putem explora modalități de a optimiza somnul profund și de a preveni bolile neurodegenerative,” a mai spus medicul.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel