Sari la conținut

Șervețelele dezinfectate pot provoca riscuri semnificative pentru sănătate

servetele umede
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
servetele umede

Șervețelele dezinfectante au devenit o soluție de bază pentru multe gospodării și spații publice, după pandemia de coronavirus, în special în perioadele cu norovirusul, gripa, COVID-19 și alte boli contagioase în creștere.

Multe șervețele dezinfectante conțin compuși de amoniu cuaternar (QAC) și ingrediente pe bază de clor, care pot provoca iritații ale pielii, probleme respiratorii și chiar probleme de sănătate pe termen lung, cu utilizare frecventă.

Șervețelele dezinfectatnte pot fi periculoase pentru sănătate

Potrivit unui studiu din 2022, publicat în Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, expunerea la QAC sau quats a fost legată de astm, probleme de fertilitate și alte potențiale efecte toxice. QAC au fost găsite în laptele matern al mamelor care au folosit produse dezinfectante și au dezinfectat mai frecvent.

Pentru a minimiza aceste riscuri pentru sănătate, se recomandă utilizarea cu moderație a șervețelelor dezinfectante.

Optarea pentru alternative mai sigure, cum ar fi săpunul și apa, este cea mai bună pentru sarcinile de curățare. Ventilația adecvată, mănușile de protecție și păstrarea șervețelelor la îndemâna copiilor pot reduce, de asemenea, potențialele daune atunci când utilizarea lor este necesară.

Un studiu din 2019 a constatat că produsele de curățare pe bază de peroxid au un potențial mai mic de toxicitate respiratorie decât înălbitorul sau quats.

Șervețelele dezinfectante pot să nu fie atât de necesare pe cât credeți. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), curățarea cu apă și săpun obișnuit non-antibacterian este suficientă pentru a reduce riscul de îmbolnăvire în majoritatea cazurilor.

„Folosirea produselor de curățare de uz casnic care conțin săpun sau detergent va elimina germenii și murdăria de pe suprafețe. Numai curățarea îndepărtează majoritatea virușilor sau bacteriilor dăunătoare de pe suprafețe”, spune CDC.

„Pe lângă curățare, dezinfectați-vă casa când cineva este bolnav sau dacă cineva are un risc mai mare de a se îmbolnăvi din cauza unui sistem imunitar slăbit”, mai recomandă CDC.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel