Sari la conținut

Ceaiul miraculos care reduce riscul de demenţă. Elixir pentru creier, preferat de japonezi!

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un studiu japonez arată că un consum mai mare al acestui tip de ceai este asociat cu un număr redus de leziuni cerebrale şi protejează creierul împotriva demenței.

Este vorba de o amplă cercetare ştiinţifică efectuată pe un lot reprezentativ de 8.766 de persoane de peste 65 de ani în Japonia.

Rezultate spectaculoase la RMN

Studiul sugerează o legătură între consumul de ceai verde și reducerea leziunilor materiei albe din creier, un indicator al riscului de demență. Datele au fost colectate între 2016 și 2018 și analizate prin imagistică prin rezonanță magnetică.

Rezultatele arată că persoanele care beau trei căni de ceai verde pe zi au avut, în medie, cu 3% mai puține leziuni cerebrale comparativ cu cele care beau o singură cană. Cei care consumau între șapte și opt căni zilnic au avut cu 6% mai puține leziuni, scrie Science Alert, potrivit Mediafax.

Deși studiul nu demonstrează o cauzalitate directă, corelația rămâne semnificativă chiar și după ajustarea factorilor precum vârsta, sexul, exercițiile fizice și nivelul de educație.

Ceai verde
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În schimb, ceaiul verde nu a influențat volumul hipocampului, iar efecte benefice nu au fost observate la persoanele cu depresie sau cu varianta genetică APOE4, asociată cu Alzheimer.

Autorii studiului sugerează că aceste efecte ar putea fi legate de capacitatea ceaiului verde de a reduce tensiunea arterială, spre deosebire de cafea, care are un efect opus. Cu toate acestea, fiind realizat exclusiv pe participanți japonezi, studiul are nevoie de cercetări suplimentare pentru a confirma aceste rezultate la alte populații.

Băutura minune, elixir pentru sănătate!

Medicii recomandă un consum regulat de ceai verde, care poate îmbunătăți sănătatea pielii și sănătatea generală. De altfel, numeroase studii ştiinţifice au demonstrat faptul că ceaiul verde este plin de antioxidanți, în special catechine, care scad riscul de boli cronice și ajută la protejarea celulelor.

Se știe că anumiţi compuși din acest tip de ceai scad nivelul colesterolului și distrug placa de pe pereții vaselor de sânge care provoacă blocaje, reducând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral cu 25%.

În plus, consumul moderat de ceai verde are un efect pozitiv asupra concentrării, întărește memoria și îmbunătățește starea de spirit.

4 din 10 persoane riscă să dezvolte demență după 55 de ani

Un nou studiu științific arată că riscul de a dezvolta demență este mai mare decât se credea anterior: după vârsta de 55 de ani, oamenii au o șansă de până la 4 din 10 de a dezvolta în cele din urmă demență.
Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă, iar modificările cerebrale silențioase care duc în cele din urmă la apariția acesteia pot începe cu două decenii înainte de apariția simptomelor.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel