Din cuprinsul articolului
Nediagnosticată la timp şi netratată, hipertensiunea arterială poate pune în pericol sănătatea. De altfel, această boală este considerată un flagel al societății moderne.
Dar, pe lângă tratamentul prescris de medic, sunt necesare şi o serie de modificări ale stilului de viaţă, iar mâncarea pe care o punem pe masă are un impact semnificativ asupra tensiunii arteriale.
De aceea, alegerea greșită a produselor care cresc tensiunea arterială, consumul excesiv de sare, cofeină, tutun, băuturi energizante şi alcool, precum şi aportul scăzut de potasiu duc la creșterea cazurilor de criză hipertensivă și a complicațiilor hipertensiunii arteriale.
Monitorizarea valorilor tensiunii arteriale la domiciliu
Boala este periculoasă pentru că de obicei este diagnosticată târziu – după un infarct sau un accident vascular cerebral, fără ca pacientul să bănuiască că suferă de hipertensiune de luni sau ani de zile. Acest lucru face ca monitorizarea sistematică a indicatorilor cu un dispozitiv pentru uz casnic o soluție corectă pentru ca pacienții să pună un diagnostic în timp util.
Unul dintre primii pași pe care ar trebui să-i facă pacienții hipertensivi este schimbarea alimentației. Ei pot întreba un medic care sunt cele mai interzise alimente pentru hipertensiune arterială, precum și care alimente sunt cele mai potrivite pentru starea lor.
Inamicul principal este sarea, care se numără printre principalele cauze ale hipertensiunii arteriale. Aportul de sodiu ar trebui într-adevăr să fie redus la un nivel minim, dar se recomandă şi creştere aportului de potasiu în același timp.
Creșterea aportului de potasiu este chiar cu 80% mai eficientă în reducerea tensiunii arteriale decât reducerea consumului de sare, potrivit unui studiu publicat în Journal of Human Hypertension.
Și în timp ce cei mai mulți hipertensivi înțeleg că sarea este otravă albă pentru ei și o evită, mulți dintre ei nu știu că au un consum mare de sare ascunsă din diverse produse alimentare – chipsuri, conserve, pizza, alimente procesate, carnaţi, mezeluri şi chiar brânză.
Supele instant, un pericol pentru sistemul cardiovascular
De asemenea, o sursă ascunsă de sare o reprezintă supele instant, gata preparate. Acestea sunt indicate de medici drept „cele mai interzise alimente” pentru hipertensiune arterială, pentru că aceste supe conțin mult mai mult sodiu decât este sănătos chiar și pentru o persoană care nu suferă de hipertensiune arterială.
În plus, zahărul îi afectează negativ pe hipertensivi în mai multe moduri – direct și indirect – prin creșterea în greutate, de exemplu, iar obezitatea se numără printre factorii de risc pentru hipertensiune arterială.
În plus, limitarea zahărului poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale la hipertensivi. Un studiu a arătat că reducerea zahărului cu 2-3 lingurițe pe zi a scăzut tensiunea arterială sistolică cu 8,4 mm Hg și tensiunea arterială diastolică cu 3,7 mm Hg.
Cum recunoști tensiunea arterială crescută?
Mai puțin de jumătate dintre adulți – doar 42% dintre cei afectați de hipertensiune arterială sunt diagnosticați și tratați. De regulă, hipertensiunea arterială este descoperită întâmplător în timpul unui consult medical de rutină pentru o altă boală sau după un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
De aceea, persoanele care au peste 45 de ani, precum și cele care au hipertensivi în familie și prezintă risc de HTA, trebuie să-şi monitorizeze constant tensiunea arterială.
În cazul unui puseu hipertensiv (de obicei 180/120 sau mai mare), pot exista o serie de simptome:
- durere de cap severă;
- dureri în piept și tulburări ale ritmului cardiac;
- vertij, amețeli;
- greață și/sau vărsături;
- vedere încețoșată;
- anxietate;
- tinitus;
- sângerări nazale.