Din cuprinsul articolului
Alimente care reduc riscul de cancer. Un nou studiu de la Stanford Medicine subliniază importanța fibrelor alimentare, deoarece pot reduce riscul de cancer prin modificarea activității genelor.
Când consumăm fibre, bacteriile din intestin le descompun în molecule mici numite acizi grași cu lanț scurt. Cercetătorii de la Stanford au examinat două dintre aceste produse secundare – propionat și butirat.
Studiul, publicat în revista Nature Metabolism, arată că acești compuși pot modifica histonele, proteinele care ajută la împachetarea ADN-ului, făcând ADN-ul mai accesibil și influențând expresia genelor.
Super-alimentele care reduc riscul de cancer
Aceasta înseamnă că, în anumite situații, propionatul și butiratul pot suprima genele care promovează cancerul și pot activa genele supresoare de tumori.
„Am găsit o legătură directă între consumul de fibre și modularea funcției genelor care are efecte anti-cancer”, a explicat Michael Snyder, profesor de genetică la Stanford. „Credem că acesta este probabil un mecanism global, deoarece acizii grași cu lanț scurt care rezultă din digestia fibrelor pot călători în tot corpul.”
Echipa lui Snyder a urmărit efectele propionatului și butiratului asupra celulelor și celulelor de colon sănătoase și canceroase din intestinele șoarecilor hrăniți cu diete fibroase.
S-a demonstrat că ambii acizi grași suprimă creșterea celulelor, încurajează specializarea celulară și declanșează moartea celulară programată, în special în celulele canceroase. Aceste procese sunt importante pentru perturbarea sau controlul creșterii celulare necontrolate care este semnul distinctiv al cancerului.
„Prin identificarea țintelor genetice ale acestor molecule importante putem înțelege modul în care fibrele își exercită efectele benefice și ce merge prost în timpul cancerului”, a spus Snyder.
Având în vedere creșterea cancerului colorectal, în special în rândul tinerilor, Snyder sugerează optimizarea dietelor cu fibre pentru a îmbunătăți sănătatea și a diminua riscul de cancer.
Se știe că fibrele promovează mișcările intestinale regulate, ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, scad colesterolul și contribuie la sănătatea generală a inimii.
Specialiștii recomandă consumul a cel puțin 25 până la 30 de grame de fibre pe zi din alimente, deși majoritatea oamenilor consumă doar aproximativ 15 grame pe zi.
„În general, dieta oamenilor este foarte săracă în fibre și asta înseamnă că microbiomul lor nu este hrănit corespunzător și nu poate produce atât de mulți acizi grași cu lanț scurt pe cât ar trebui”, a spus Snyder. „Acest lucru nu ne face niciun favor sănătății.”
Alimente bogate în fibre
Iată cinci modalități majore de a introduce mai multe fibre în dieta ta:
- Cerealele integrale – fulgi de ovăz, orz si grâu bulgur
- Fasole, mazăre și leguminoase — fasole neagră, fasole marine, linte și mazăre despicată
- Fructe – avocado, zmeură, mure, pere și mere
- Legume – broccoli, sparanghel, anghinare și varza de Bruxelles
- Nuci și semințe – semințe de chia, semințe de in, semințe de dovleac și migdale