Sari la conținut

Lista medicamentelor populare dăunătoare sănătății după data de expirare

medicamente
Imagine creată cu AI
Medicamente expirate

Medicamente nocive după data de expirare. Este indicat ca, din când în când, să verifici datele de expirare ale produselor din dulapul cu medicamente. Potrivit experților, pastilele expirate pot dăuna grav sănătății.

În funcție de produs, poate fi periculos să folosești anumite medicamente după data de expirare.

„Deși unele sunt mai îngrijorătoare decât altele, fiți întotdeauna în siguranță și verificați dacă pastilele și cremele sunt la zi înainte de a le folosi”, a declarat farmacistul Deborah Grayson pentru Daily Mail.

Medicamente mai puțin periculoase după expirare

Produsele cu cel mai scăzut risc includ medicamente precum ibuprofenul care au fost depozitate în „blistere” în loc de sticle, deoarece „oxigenul nu va putea intra” în ambalaj.

„Deși pot fi în siguranță pentru câteva luni în afara datei de expirare, efectul va fi probabil redus”, a avertizat Grayson.

În mod similar, medicamentele precum antidepresivele și antihistaminicele nu sunt dăunătoare sănătății dumneavoastră dacă le luați după expirare, deși pot fi pur și simplu mai puțin eficiente. Vitaminele expirate devin, de asemenea, ineficiente, dar nu sunt toxice.

Pansamentele adezive, totuși, ar putea deveni mai puțin sterile dacă sunt expirate – și devin mai puțin lipicioase.

„Dacă tot ce aveți sunt pansamente depășite, atunci le-aș folosi în continuare, dar le-aș înlocui cu produse actualizate cât mai curând posibil”, a spus Grayson.

Ea a adăugat că antibioticele vechi te pot îmbolnăvi dacă sunt luate după data de consum, mai ales dacă sunt depozitate în sticle, mai degrabă decât în ​​pachete sigilate. Antibioticele lichide prezintă un risc mai mare de a provoca boli, deoarece pot fi contaminate cu bacterii infecțioase, a adăugat ea.

Medicamentele cele mai nocive după data de expirare

Elementele cu cel mai mare risc care ar putea fi pândite în dulapul dumneavoastră cu medicamente includ aspirina, care se poate degrada în timp din cauza expunerii la oxigen.

Pentru a spune dacă medicamentul este stricat, Grayson a spus că va avea „un miros puternic, asemănător cu oțetul”, ceea ce înseamnă „nu este bine de utilizat”.

„Consumarea acestuia ar putea cauza deteriorarea mucoasei stomacului”, a avertizat ea.

Cremele sau unguentele expirate, a adăugat ea, ar putea provoca o infecție dacă sunt aplicate pe pielea ruptă, potrivit Grayson.

„Deoarece steroizii oprește și răspunsul imunitar, acest lucru poate crește riscul de infecție”, a spus ea.

În cele din urmă, picăturile pentru ochi trebuie aruncate la 28 de zile de la deschidere, indiferent de data de expirare.

„Întotdeauna marcați picăturile pentru ochi cu data la care le-ați folosit pentru prima dată, astfel încât să știți când să le aruncați”, a explicat ea, adăugând că sticlele deschise de sirop pentru tuse ar trebui să fie aruncate după șase luni.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel