Din cuprinsul articolului
De la 1 septembrie 2024, România a introdus o nouă lege a pensiilor, care va modifica nu doar veniturile seniorilor, ci și vârsta lor de pensionare, existând un nou tabel al vârstei de pensionare stabilit în funcție de anul în care ești născut. Aceste modificări influențează semnificativ soarta multor români, iar legea mai prevede și posibilitatea de a ajusta periodic vârsta de pensionare după speranța de viață a țării.
Prin noua lege a pensiilor sunt introduse mai multe măsuri care vor influența în mod direct vârsta de pensionare a românilor. Una dintre modificările principale este faptul că vârsta de pensionare și stagiul de cotizare se vor actualiza periodic în funcție de speranța de viață din România. Prin urmare, în cazul în care speranța de viață crește, atunci autoritățile vor crește vârsta de pensionare și vechimea în muncă obligatorie pentru a avea dreptul la pensie. În caz contrar, dacă speranța de viață scade, aceste vârste ar putea fi reduse.
Legea stipulează că aceste modificări trebuie realizate la fiecare 3 ani cel târziu. În conformitate cu legea, autoritățile vor modifica perioadele minime și integrale de contribuție, ca și vârsta normală de pensionare, ținând cont de evoluția speranței de viață. Legea precizează, de asemenea, că aceste modificări nu se aplică în cazul în care diferența de vârstă este sub o lună, pentru a se evita modificări prea mici.
În anexa 5 a legii sunt prezentate etapele de aplicare a vârstei de pensionare, existând o creștere clară a vârstei de pensionare pentru femei din anul 2030 și o egalizare a vârstei de pensionare între femei și bărbați din 2035, relatează playtech.ro.
Începând cu această dată, femeile și bărbații vor beneficia de aceeași vârstă de pensionare, iar în Uniunea Europeană, vârsta de pensionare se va unifica la 65 de ani pentru a se asigura o corelare cu speranța de viață.
Schimbările din 2035 detaliate: Egalizarea vârstei de pensionare
Una din modificările majore care va influența pensionarea românilor se va produce în 2035, atunci când vârsta de pensionare a femeilor va fi echivalată cu cea a bărbaților, adică 65 de ani. Este o măsură care vine în completarea regulamentului european care vizează omogenizarea vârstei de pensionare în UE. Tot conform noii legi, perioada minimă de contribuție va fi de 15 ani, iar perioada completă de 35 de ani.