Sari la conținut

Microbiolog: Este într-adevăr sigur să gătești cu linguri de lemn?

ustensile gatit
sursa foto pixabay

În această epocă a siliconului și a plasticului, lingurile de lemn pot părea demodate, dar aceste unelte de bucătărie rămân un element de bază în bucătăria noastră și sunt încă venerate de bucătari și gospodine deopotrivă. Astăzi, analizăm de ce lingurile de lemn sunt atât de populare și discutăm cu un microbiolog despre problemele de siguranță ale utilizării ustensilelor din lemn.

De ce să folosiți linguri de lemn?

„Sunt confortabile în mână, intuitive de utilizat și sunt frumoase”, spune Brandon Moore, cofondator al Lancaster Cast Iron, o companie americană de ustensile de gătit cu sediul în Lancaster, Pennsylvania. El proiectează și comercializează vasele de gătit din lemn ale companiei sale.

„În plus, ustensilele din lemn sunt durabile, dar nu zgârie vasele de gătit. Sunt ecologice, mai ales dacă sunt fabricate de o companie care „se străduiește să mențină o etică înaltă a muncii”.

Meryl Feinstein, dezvoltator de rețete și fondator al Pasta Social Club, ajunge la lingurile sale din lemn atunci când face risotto.

„Lemnul este minunat de folosit și de ținut în mână. Se potrivește mai bine în mână și poate fi mai confortabil”, ceea ce este esențial atunci când amesteci constant un fel de mâncare precum risotto pe o perioadă lungă de timp.

Sunt sigure lingurile de lemn?

Răspunsul scurt este da, spune dr. Ben Chapman, profesor și cercetător în domeniul siguranței alimentare la North Carolina State, care folosește frecvent ustensile de bucătărie din lemn în propria bucătărie.

„Din punct de vedere microbian, dacă vă uitați la risc, nu avem exemple de ustensile din lemn sau plăci de tăiat care să conducă la toxiinfecții alimentare”, spune el. Comparativ cu plasticul, metalul sau siliconul, nu există un singur material „care să fie mai sigur decât celelalte – toate vin cu compromisuri”.

Poros și antimicrobian

Ceea ce mulți consideră un dezavantaj al ustensilelor din lemn – calitatea lor poroasă – poate lucra de fapt în favoarea noastră când vine vorba de siguranța alimentară. Potrivit Dr. Chapman, acțiunea capilară are loc în lemn, ceea ce înseamnă că apa și/sau bacteriile de pe suprafața exterioară a lemnului difuzează în esență în lemn, „sufocând” bacteriile de suprafață și neasigurând un mediu propice pentru dezvoltarea acestora. În plus, lemnul are proprietăți antimicrobiene, deoarece, de-a lungul evoluției, plantele au trebuit să dezvolte mecanisme naturale de apărare pentru a ține la distanță bacteriile și paraziții. Aceste proprietăți sunt valabile indiferent de starea fizică în care a fost transformat lemnul (fie că este o lingură sau o placă de tăiat).

Ce să nu faci cu lingurile de lemn

Principala problemă de siguranță alimentară cu ustensilele din lemn este uscarea necorespunzătoare. După ce vă spălați ustensilele, acestea ar trebui să se usuce complet într-un spațiu cu mult flux de aer; acest lucru ar trebui să dureze cel puțin 24 de ore (variază în funcție de temperatură și umiditate).

Dacă o ustensilă nu s-a uscat complet, aceasta nu a avut ocazia să „înăbușe bacteriile” și să permită proprietăților sale antimicrobiene să își facă magia. Dr. Chapman sugerează utilizarea unui suport de uscare pentru articole precum scândurile (asigurându-se că nu sunt stivuite una lângă alta) și pentru articole precum lingurile care pot fi sprijinite în poziție verticală într-un suport pentru ustensile (partea cu mânerul ar trebui să fie orientată în jos), maximizând fluxul de aer și lăsând gravitația să tragă umezeala în jos spre mâner pe măsură ce se usucă.

Când ar trebui să schimbați ustensilele din lemn?

„Totul se reduce la a vă asigura că vă uitați activ la echipamentul dvs. și că este în aceeași formă în care vă așteptați să fie”, spune dr. Chapman. Dacă observați că lingura dvs. începe să se despice sau are probleme de uscare, sau tocătorul dvs. are lovituri care nu erau acolo înainte, este timpul să luați în considerare înlocuirea lor.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel