Din cuprinsul articolului
Un număr de 1.003 cazuri de rujeolă s-au înregistrat în luna decembrie a anului 2024, după cum informează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Cele mai multe dintre acestea au provenit din județele Neamț (382), Suceava (94) și Constanța (75). De la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, și până pe 31 decembrie 2024 s-au înregistrat 27.234 de cazuri de rujeolă.
Începând cu 1 ianuarie 2023, s-au înregistrat 22 de decese din cauza rujeolei (cinci în București, patru în județul Brașov, trei în județul Giurgiu, câte două în județele Argeș și Iași, câte unul în județele Mureș, Sibiu, Buzău, Constanța, Alba și Ialomița).
Potrivit INSP, al 22-lea deces (raportat în județul Iași) a fost al unui băiețel de un an și două luni, nevaccinat cu ROR.
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală, precizează INSP. După cum transmite sursa citată de Agerpres, vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli.
Principalele simptome ale bolii
Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, este una dintre bolile copilăriei. Aceasta este cauzată de infectarea cu un virus și poate fi fatală pentru copiii foarte mici. Imunizarea prin vaccinare a scăzut rată mortalității din cauza rujeolei. Nu există un tratament antiviral care să vindece pojarul, boala trecând de la sine.
- Febră mare
- Tuse
- Rinoree
- Erupţie cutanată
- Inflamaţie la nivelul ochilor (conjunctivită)
- Tuse seacă
- Mărirea ganglionilor limfatici
- Lipsa apetitului
- Apatie
- Diaree
- Dureri musculare.