Din cuprinsul articolului
Un beneficiar de transplant a murit de cancer după ce a contractat boala de la donatorul său de organe.
Pacientul anonim, în vârstă de 69 de ani, din Arizona, a suferit un transplant de organe pentru a-și trata cancerul la ficat – înainte de a contracta în mod tragic o formă mai agresivă a acestuia și de a muri câteva luni mai târziu, notează The Sun.
Cazurile de „cancer transplantat” sunt extrem de rare, iar statistici clare în acest sens nu există, având în vedere că doar câteva cazuri izolate au fost documentate în literatura medicală. Acest tip de cancer apare atunci când o tumoră malignă este transmisă pacientului prin transplant, fiind prezentă în organul donat, dar nu și la donator.
Singurul caz din literatură care descrie cancerul pulmonar derivat de la donator
Un caz recent descris într-un raport medical a avut un deznodământ tragic, la doar șase luni după un transplant hepatic reușit. Inițial, medicii au crezut că boala rară a fost transmisă de la donator, iar acest lucru a ridicat semne de întrebare, având în vedere că donatorul nu avea istorii de malignitate cunoscute.
Raportul de caz menționează: „Din cunoștințele noastre, acesta este singurul caz din literatură care descrie cancerul pulmonar derivat de la donator într-o grefă hepatică fără malignitate cunoscută la donator.”
După efectuarea unor analize de laborator, medicii au concluzionat că tumorile care au dus la decesul pacientului au fost limitate exclusiv la ficatul transplantat. Acesta este un exemplu rar și tragic de cancer „transplantat”, care ilustrează riscurile care pot apărea chiar și în cazul unor transplanturi considerate inițial de succes.
Pacientul a fost supus operației pentru a trata ciroza alcoolică.
Aceasta este o boală a ficatului care provoacă cicatrizarea organului din cauza consumului excesiv de alcool.
Se raportează că medicii nu au detectat cancer nicăieri altundeva în corpul său.
Intervenția a avut loc la Clinica Mayo din Phoenix, Arizona.